Paříž chce integrovat automobilky Renault a Nissan

Renault

Renault Zdroj: profimedia.cz

Nissan
2
Fotogalerie

Delegace francouzské vlády informovala Tokio, že hodlá usilovat o integraci automobilek Renault a Nissan, s největší pravděpodobností do jedné holdingové společnosti. Informoval o tom japonský list Nikkei.

Delegace, v níž je také vládou jmenovaný ředitel Renaultu Martin Vial, chce podle listu také jmenovat nového předsedu správní rady japonského Nissanu.

Bývalý předseda správní rady Nissanu Carlos Ghosn byl v listopadu zadržen v Japonsku kvůli obviněním, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a že podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Vazba už mu byla několikrát prodloužena. Ghosn jakékoli pochybení popírá.

Francouzská vláda, která je největším akcionářem Renaultu, tento týden vyzvala francouzskou automobilku ke Ghosnově výměně. Ministr financí Bruno Le Maire v dnešním rozhovoru s francouzským listem Le Journal du Dimanche (JDD) uvedl, že stávající šéf Michelinu Jean-Dominique Senard by mohl být pro vedení společnosti Renault dobrou volbou. Má podle něj dobré renomé v automobilovém průmyslu a ukázal, že je schopen uspět v čele velké průmyslové společnosti.

Je na správní radě, aby přezkoumala předložené návrhy. Francouzský stát, jako akcionář, bude mít své slovo, řekl ministr.

Le Maire dále uvedl, že případné změny struktury akcií mezi Renaultem a Nissanem nejsou „na stole. Francouzský stát vlastní v Renaultu 15 procent. Renault drží v Nissanu 43,4 procenta a ten má ve francouzské automobilce 15 procent.