Tatra dodá šedesát vozů pro jordánskou armádu za 200 milionů

Tatra Force 8x8

Tatra Force 8x8 Zdroj: auto.cz

Výroba ve společnosti Tatra Trucks
Výroba ve společnosti Tatra Trucks
Výroba ve společnosti Tatra Trucks
Výroba ve společnosti Tatra Trucks
Výroba ve společnosti Tatra Trucks
30
Fotogalerie

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks získala v Jordánsku zakázku v hodnotě okolo 200 milionů korun. Jde o dodávku 60 vozů pro jordánskou armádu. Informace přinesly Hospodářské noviny.

„Tatra navíc podle důvěryhodného zdroje s jordánskou armádou jedná o rozšíření kontraktu až na dodávku 300 kusů podvozků s motorem,“ uvedl list. Hodnota zakázky by se v takovém případě blížila jedné miliardě korun.

„Můžu potvrdit, že kontrakty pro Jordánsko plněné v tomto roce by mohly být ještě výrazně vyšší, ale nechceme vytvářet žádná očekávání,“ uvedl mluvčí skupiny Czechoslovak Group, do níž Tatra patří, Andrej Čírtek.

V Jordánsku má podle HN Tatra velmi dobré jméno. Naposledy tam v letech 2015 a 2016 za stovky milionů korun vyvezla kolem 130 podvozků, na kterých pak místní společnost KADDB stavěla vlastní vojenská vozidla.

HN uvedly, že v loňském roce Tatra vyrobila 851 vozů, mezi něž počítá celá vozidla i podvozky. V roce 2017 to bylo 1481 vozidel. Automobilka v roce 2017 vytvořila čistý zisk 556 milionů korun, o 34,2 milionu korun vyšší než v roce 2016. Tržby z prodeje výrobků a služeb jí vzrostly meziročně o 400 milionů korun na 5,34 miliardy korun. Kromě standardizovaných modelových řad produkuje i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům zákazníka. Osmdesát procent produkce automobilky jde na export.

Tatra Trucks má zhruba 1200 zaměstnanců, dalších více než 600 lidí pracuje v dceřiné firmě Tatra Metalurgie. Většinovým vlastníkem Tatry je Czechoslovak Group Michala Strnada, který skupinu převzal od svého otce Jaroslava Strnada.

Podívejte se na snímky z výroby v Tatře: