Partnerství Volkswagenu a Suzuki končí přetahováním o akcie

Japonská automobilka Suzuki Motor chce do roka odkoupit až 20 procent vlastních akcií, které teď drží její německý partner Volkswagen. Obě firmy spolu už asi dva roky spolupracují, Japoncům se ale obchodní vztah nelíbí a spolupráci chtějí ukončit. Němci se prý k Suzuki nechovají jako k rovnocennému partnerovi.

Japonská automobilka Suzuki Motor chce do roka odkoupit až 20 procent vlastních akcií, které teď drží její německý partner Volkswagen. Obě firmy spolu už asi dva roky spolupracují, Japoncům se ale obchodní vztah nelíbí a spolupráci chtějí ukončit. Němci se prý k Suzuki nechovají jako k rovnocennému partnerovi. Zdroj: Suzuki

Japonská automobilka Suzuki se kvůli sporům s německým automobilovým koncernem Volkswagen obrátila na arbitrážní soud Mezinárodní obchodní komory (ICC) v Londýně. Suzuki chce koupit zpět zhruba 20procentní podíl, který v ní Volkswagen vlastní. Volkswagen však prodej těchto akcií odmítá.

Suzuki minulý týden ohlásila konec svého partnerství s Volkswagenem. Dodala, že chce své akcie do roka získat zpět, a pohrozila arbitráží, pokud Volkswagen nebude s prodejem souhlasit.

Mluvčí německé automobilky dnes potvrdil, že firma se požadavkům Suzuki nepodvolí. „Jsme krokem Suzuki zklamáni a vůbec mu nerozumíme,“ prohlásil. „Náš podíl v Suzuki neprodáme. Pokud s námi nechce spolupracovat současné vedení Suzuki, pak o to možná bude stát příští generace,“ uvedl tento týden generální ředitel VW Martin Winterkorn.

Automobilky VW a Suzuki se na spolupráci dohodly koncem roku 2009. Volkswagen v rámci dohody o partnerství koupil v Suzuki podíl 19,9 procenta a Suzuki vlastní ve Volkswagenu podíl 1,5 procenta.

Dohoda měla být partnerstvím mezi sobě rovnými a firmy tehdy oznámily, že chtějí spolupracovat při vývoji, výrobě i prodeji s důrazem na hybridní a elektrické vozy. Volkswagen si od spolupráce sliboval posílení pozice na indickém trhu a Suzuki doufala, že získá napojení na hybridní a naftové technologie, jejichž vývoj si sama nemohla dovolit.

Od uzavření dohody však firmy neuskutečnily žádný společný projekt a jejich vztahy postupně ochladly. Suzuki letos svého německého partnera obvinila, že podkopává její nezávislost. Volkswagen pak přišel s tvrzením, že Suzuki porušila dohodu rozhodnutím nakupovat naftové motory od italského konkurenta Fiat.