Pegas Nonwovens o čtvrtinu zvýšil výnosy, egyptská linka se osvědčila

Pegas Nonwovens - zahájení obchodování na polské burze ve Varšavě.

Pegas Nonwovens - zahájení obchodování na polské burze ve Varšavě. Zdroj: e15

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens zvýšil ve třetím kvartálu výnosy meziročně o 26 procent na 60,4 milionu eur (1,7 miliard korun). Od začátku roku se výnosy zvýšily o 18 procent na 171,8 milionu eur (4,7 miliard korun). Důvodem jsou vyšší prodeje díky produkci nové linky v Egyptě.

Dvojciferně, a to o 22 procent, rostl za první tři čtvrtletí ukazatel EBIDTA (provozní zisk před započtením úroků, odpisů a před zdaněním). Dosáhl 34,1 milionu eur (940 milionů korun). Čistý zisk se zvýšil více než dvojnásobně na 19,5 milionu eur (538 milionů korun). „Ve třetím čtvrtletí jsme dosáhli velmi dobrých výsledků. V ukazateli EBITDA jsme se téměř vyrovnali prvnímu čtvrtletí, důvody jsou analogické jako na počátku roku. Stojí za nimi přínos nové egyptské linky, která od ledna funguje v běžném režimu komerční produkce. Výrazně se nám podařilo snížit také skladové zásoby,“ uvedl generální ředitel František Řezáč.

Vývoj akcií Pegas Nonwovens na pražské burze

Ve třetím čtvrtletí společnost také pokračovala ve zvyšování podílu technologicky vyspělých produktů na celkových tržbách. Řezáč zmínil i nepříznivý vývoj cen polymerů, který zmírnil růst ekonomických ukazatelů.

Mezinárodní holding sídlí v Lucembursku
Společnost je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku, v Česku má výrobní závody ve Znojmě a v Bučovicích. Zaměstnává 570 lidí. Vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají pro hygienické prostředky, uplatní se ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Firma je veřejně obchodovaná na burzách v Praze a ve Varšavě.

Minulý týden také společnost ukončila emisi dluhopisů za 2,5 miliardy korun s pevným ročním úrokovým výnosem 2,85 procenta. Pro společnost jde o alternativu střednědobého financování, která má zabránit zvyšování dluhu. Výnosem z emise chce splácet bankovní půjčky. Zájem investorů podle Řezáče předčil očekávání.