Penta prodá do dvou let podíl v Iglotexu, přes burzu

Marek Dospiva, Penta

Marek Dospiva, Penta Zdroj: Anna Vackova, E15

Investiční skupina Penta plánuje, že se do dvou let zbaví svého polovičního podílu v jednom z největších středoevropských výrobců a distributorů mražených výrobků, zmrzliny a pizzy, polském Iglotex Group. V rozhovoru pro deník E15 to uvedl partner a spoluzakladatel Penty Marek Dospiva. „V horizontu dvou let by Iglotex mohl být kandidátem exitu prostřednictvím burzy,“ uvedl Dospiva.

Současný Iglotex vznikl loni spojením dvou polských skupin – Iglokraku působícího na jihu země a Iglotexu, jenž dominoval na severu Polska. Cílem fúze bylo konsolidovat a restrukturalizovat celý segment mražených výrobků a jejich distribuci v rámci sektoru restaurací, hotelů a kaváren.

Penta vstoupila do Iglokraku před spojením obou firem v roce 2010. V současném uskupení Iglotex Group má vedle Penty poloviční podíl i fond Ipopema, který vlastnil původní Iglotex.

Plán na exit přes burzu vznikl mezi oběma spolumajiteli po sloučení obou firem jako zřejmě preferovaná varianta odchodu Penty z projektu. S největší pravděpodobností by Iglotex vstoupil na burzu varšavskou. Původně dohoda počítala, že by firma šla na burzu po pěti letech, nyní by to tedy mohlo být dříve. Iglotex tvoří konglomerát 36 firem a zaměstnává kolem 2300 lidí.

Penta v posledním roce prodala tři velké podniky z portfolia – síť maloobchodů Žabka, strojírny a polské drátovny . „Letos plánujeme jeden až dva významné prodeje firem z našeho portfolia,“ podotkl Dospiva.