Petrobras, nejzadluženější ropná firma světa, prodá majetek za miliardy

Ropný vrt firmy Petrobras

Ropný vrt firmy Petrobras Zdroj: CC BY-SA 3.0: Patrick; wikimedia

Brazilská ropná firma Petróleo Brasileiro (Petrobras) chce do konce letošního roku prodat majetek za 15 miliard dolarů (371,4 miliardy korun), aby v době propadu cen ropy na nejnižší hodnoty za 12 let měla na splácení dluhu a nemusela dále omezovat investice. Uvedl to finanční ředitel firmy Ivan Monteiro.

Většinový podíl v Petrobrasi vlastní stát. Monteiro dodal, že o státní pomoci firma v současnosti neuvažuje a považuje ji za poslední možnost. Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová řekla, že nevylučuje, že by vláda mohla do firmy napumpovat více peněz, pokud budou ceny ropy dále klesat.

Petrobras v loňském roce kvůli propadu cen ropy snížil třikrát svůj investiční rozpočet. V úterý pak firma oznámila, že sníží plánované kapitálové výdaje na příštích pět let o 25 procent na 98,4 miliardy dolaru.

Dluh firmy nyní činí zhruba 130 miliard dolarů. Petrobras je tak nejvíce zadluženou ropnou firmou na světě. Kvůli korupčnímu skandálu nemá firma nyní přístup na většinu kapitálových trhů a musela tento týden zrušit prodej domácích dluhopisů, protože nebyla schopná prodat dluh s úrokem přijatelným jak pro firmu, tak pro investory.

Vývoj ceny ropy Brent za poslední rok:

Zdroj: Euroinvestor.com

Podle Monteira je prodej majetku pro firmu jedinou možností, aby mohla pokračovat v investicích do nové těžby potřebné pro splacení svého dluhu v budoucnosti. Pokud by se firmě podařilo splnit nynější plán prodeje majetku, nemusela by si letos půjčovat žádné peníze.

Firma mimo jiné plánuje prodat minoritní podíl v divizi distribuce pohonných hmot BR Distribuidora a podíly v aktivitách v oblasti hnojiv. V plánu je také prodej části velké flotily lodí pro vrty a těžbu ropy, které by si pak pronajala zpět, napsala agentura Reuters.