Petroplus řeší existenční problémy, rafinériím se nedaří

rafinérie - ilustrační foto

rafinérie - ilustrační foto

Švýcarská společnost Petroplus, která je největším nezávislým provozovatelem rafinerií v Evropě, naznačila existenční problémy. Firma zvažuje prodej tří z pěti rafinerií, avizovala razantní omezení činnosti a patrně i počtu zaměstnanců. Těch má více než 2500. Podnik se s problémy potýká od konce prosince, kdy mu banky zmrazily revolvingový úvěr.

Petroplus má vysoké dluhy a jeho situaci zhoršila i nepříznivá situace v odvětví zpracování ropy. Typické jsou velmi nízké marže, které firmám nedávají mnoho šancí na solidní zisk. Petroplus byl proto závislý právě na úvěrech od bank, za které nakupoval ropu. To si už nemůže dovolit, a tudíž nemá co zpracovávat.

Podnik má v úmyslu prodat rafinerii ve francouzském Petit-Couronne a s ní související činnosti. Připouští ale i další možnosti. Firma dodala, že vyhodnocuje strategické alternativy, včetně případného prodeje, i pro další dvě rafinerie, jednu v belgických Antverpách a druhou ve švýcarském Cressieru.

Firma v interním dokumentu zaměstnancům upozornila, že pravděpodobně přistoupí k omezení pracovní vytíženosti. Co přesně to znamená, firma nijak neupřesnila, experti se ale domnívají, že se za těmito slovy patrně skrývá chystané propouštění.

Vedle rafinerií v Petit-Couronne, Antverpách a Cressieru firma provozuje také rafinerii v německém Ingolstadtu a britském Corytonu. Jejich souhrnná kapacita činí asi 667 tisíc barelů ropy denně. Hlavní kanceláře má Petroplus ve švýcarském kantonu Zug.