Pewag posílí výrobu sněhových řetězů, použije unikátní technologii

Chrudimská řetězárna Pewag

Chrudimská řetězárna Pewag Zdroj: Pewag

Rakouská skupina Pewag plánuje, že v Chrudimi postaví nový závod na výrobu řetězů. Ve východočeském městě Rakušané již v současnosti provozují kovárnu.

„Plánujeme, že do tří či čtyř let postavíme v Chrudimi závod na výrobu řetězů zcela novým unikátním způsobem,“ řekl deníku E15 šéf tuzemské části Pewagu Martin Lenfeld. V areálu bývalé chrudimské Transporty mají již Rakušané připravené pozemky hned vedle své stávající kovárny. O výši investice zatím hovořit nechtěl.

Jedinečnost nové technologie bude spočívat ve způsobu svařování zvláště v případě těžkých dopravníkových řetězů. Nová technologie umožňující například mnohem rychlejší svařování již prošla testy v laboratořích.

Výsledkem budou výrazně pevnější produkty než dosud. Podobnou technologii, s níž přišli vývojáři Pewagu, dosud podle Lenfelda nikdo na světě nepoužívá. V současnosti firma ladí ještě detaily hlavně v manipulaci s jednotlivými částmi řetězů.

Chrudimská řetězárna PewagChrudimská řetězárna Pewag | Pewag

Nový závod tak ještě více posílí byznys staré rakouské rodinné firmy v Česku. Společnost v tuzemsku mimo jiné vyrábí sněhové řetězy pro osobní a užitkové automobily téměř pro celý svět. Souhrnné tržby všech částí Pewagu v Česku se letos šplhají k osmi stům milionů korun. Meziročně to bude zhruba o patnáct procent lepší číslo.

Kováři Pewag
Skupina vyrábí v pěti světových lokalitách, největší část výroby je právě v České republice. Sněhové řetězy vyrábí v Česku a v USA. Na tuzemský trh firma vstoupila již v první polovině devadesátých let. Před čtyřmi lety firma koupila rovněž dvě kovárny v Chrudimi a v Dědově na Náchodsku. V celé skupině nyní v Česku Pewag zaměstnává kolem čtyř stovek lidí.

Martin Lenfeld: Na sníh se v naší řetězárně těšíme

Výroba sněhových řetězů je velice sezonní záležitost. Podle šéfa tuzemské řetězárny Pewag je to však o to větší loterie, protože hlavní část výroby na zimu se děje v létě.

E15: Jste jakožto výrobce sněhových řetězů přilepený na meteorologickém zpravodajství?

Počasí samozřejmě sleduje napjatě celá firma. Nejvíce práce ale máme paradoxně přes léto. Protože vyrábět v zimě by už bylo pozdě. V tu dobu již musejí mít distributoři řetězy na skladě.

E15: Co se stane, když pak zima nepřijde jako loni?

Obchodníkům zůstanou řetězy v regálech a my musíme například snižovat počty lidí.

E15: Když už zima nebyla v Evropě, tak alespoň chumelilo například ve Spojených státech, kam také vyvážíte.

V USA sice sněžilo víc než dost, ale na špatných místech. V horách, kde jsou potřeba řetězy, byla zima velmi slabá. Letos už je to však všude výrazně lepší. Doufáme, že zvláště ve světle aktuální kalamity půjdou prodeje nahoru.

Chrudimská řetězárna PewagChrudimská řetězárna Pewag | Pewag

E15: Když tedy ve světě nesněží, máte co dělat?

To je pochopitelně problém pro tu část firmy, která vyrábí sněhové řetězy. Naštěstí ale jiné divize produkující například technické řetězy tyto výpadky dobře vyrovnávají.

E15: Proč pro celý svět vyrábíte sněhové řetězy v Česku, jen pro USA máte zvláštní výrobu tam?

Spojené státy jsou jiný trh. Motoristé tam chtějí všechno velké, silné a jednoduché na používání. Proti tomu je Evropa sofistikovanější. Má to ale i marketingový důvod. Značka Made in USA je na americkém trhu výborná.

E15: Máte nějaké nové zakázky od armády?

Jsme schválený dodavatel pro armády NATO. Nejde ale jen o řetězy na sníh, ale také do terénu. Spolupracujeme se slovenskou armádou, zakázky máme i v USA a v Polsku. Také z pohledu těchto referencí se ucházíme o zakázku na řetězy pro české pandury. Armádní zakázky jsou významné, protože jde o řetězy s lepšími vlastnostmi, které jsou dražší.