Philips ořezává náklady. Oddělí divizi osvětlení do samostatné firmy

Centrála Philips v nizozemském Amsterdamu

Centrála Philips v nizozemském Amsterdamu Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Philips Communications via Flickr

Nizozemský výrobce elektroniky Philips se po více než 120 letech rozdělí na dvě části. Jedna bude zahrnovat oblast osvětlení, druhá část bude zahrnovat sloučené divize spotřební elektroniky a zdravotní techniky. Obě divize ale dál ponesou značku Philips. Firma si od nové struktury slibuje úsporu nákladů.

Původně výrobce žárovek, kterého založil Frits Philips, se rozrostl do nadnárodního výrobce elektroniky, který vynalezl například kompaktní disk. Svou pozornost firma rozšířila i na zdravotní péči a pokročilou osvětlovací techniku. Nejnovější kroky jsou součástí snahy modernizovat aktivity a zaměřit se na činnost s vyšší ziskovou marží.

Oznámený krok ale podle některých analytiků může také znamenat konec současného konglomerátu, který prodává vše od holicích strojků, přes žárovky po snímací zařízení pro nemocnice.

Padesátimilionové náklady

Firma očekává, že v příštím roce díky rozdělení ušetří 100 milionů eur (2,8 miliardy korun) a v dalším roce kolem 200 milionů eur. Náklady na restrukturalizaci mají podle agentury Reuters představovat asi 50 milionů eur.

Tržby divize zahrnující výrobu spotřební elektroniky a zdravotní techniky, která ponese názve HealthTech, se budou pohybovat kolem 15 miliard eur (412,6 miliardy korun). Tržby divize osvětlení pak kolem sedmi miliard eur. Philips podle prohlášení bude nadále zvažovat možnosti nové majetkové struktury divize osvětlení.

Firma už letos prodala výrobu televizorů a divizi DVD a multimedií. Oznámila také, že osamostatní aktivity v oblasti automobilového a LED osvětlení.

Philips končí s výrobou spotřební elektroniky