Philipsu klesl čtvrtletní zisk o 67 procent. Firmu čeká rozdělení

Centrála Philips v nizozemském Amsterdamu

Centrála Philips v nizozemském Amsterdamu Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Philips Communications via Flickr

Nizozemskému výrobci osvětlovací a zdravotnické techniky Philips klesl čistý zisk ve čtvrtém čtvrtletí o 67 procent na 134 milionů eur, zhruba 3,7 miliardy korun. Firma se chystá oddělit svou divizi osvětlovací techniky do samostatné části. Philips v této souvislosti letos očekává náklady v objemu až 400 milionů eur. Upozornil zároveň, že cíl pro zisk a tržby stanovené na příští rok nesplní o jedno procento.

„Celkově byl rok 2014 v naší výkonnosti krokem zpět,“ podotkl výkonný ředitel Frans van Houten. Zisk za loňské čtvrté čtvrtletí zahrnuje jednorázové výdaje ve výši 280 milionů eur. Tržby společnosti v posledních třech měsících loňského roku stouply o více než dvě procenta na 6,5 miliardy eur.

Firma loni v září oznámila, že se po více než 120 letech od svého založení rozdělí na dvě části - jednu pro osvětlovací techniku a druhou pro zdravotnické technologie. Od nové struktury si slibuje úsporu nákladů.

Philips je největším výrobcem osvětlení na světě a patří mezi tři největší výrobce zdravotnické techniky. Po oddělení divize pro osvětlovací techniku bude firmu tvořit divize zdravotní péče a oddělení pro spotřební zboží, které prodávají kávovary, holicí strojky a další podobné výrobky.

Společnost v souvislosti s plánovaným rozdělením firmy očekává v tomto roce náklady na restrukturalizaci ve výši až 400 milionů eur. Další náklady čeká i v roce následujícím. U růstu tržeb a u marží letos předpokládá zlepšení. Pokud jde o pohled do budoucna, zůstává ale opatrná kvůli makroekonomickému výhledu a očekávané pokračující nestálosti na některých koncových trzích.