Pivovary: Spotřební daň, která zdražila pivo, státu přílliš nepomohla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jan Racek

Loňské zvýšení spotřební daně u piva státnímu rozpočtu přineslo jen zhruba čtvrtinu částky, kterou si od této daňové úpravy slibovala vláda. Vyplývá to z propočtů, které dnes zveřejnil předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal. Spotřební daň u piva se od loňského ledna zvýšila zhruba o 50 haléřů na půllitr a většina pivovarů následně zdražila půllitr až o korunu. Pivovarský svaz tvrdí, že zvýšení spotřební daně se následně odrazilo v poklesu spotřeby tuzemského piva.

„Plánované příjmy, tedy očekávané navýšení fiskálního příjmu ve výši 1,344 miliardy korun, nebyly realizovány a skutečné příjmy činily jen málo přes 345 milionů korun,“ řekl novinářům Šámal. Zvýšení spotřební daně podle něj mělo naopak negativní dopad na celý pivovarský sektor.

Šámal připomněl, že už v roce 2009 pivovarský obor vykázal pokles produkce o 6,5 procenta. Loni se výroba členů Českého svazu pivovarů a sladoven snížila o dalších osm procent a za prvních sedm měsíců letošního roku se meziročně zvýšila pouze o 0,9 procenta. „Problém je o to větší, že pokles poptávky po českém pivu ovlivňuje nejen pivovarství a sladařství samotné, ale i návazná odvětví,“ upozornil.

Kromě zvýšení spotřební daně se tuzemské pivovary potýkají s chabou poptávkou v zahraničí a rostoucím importem piva. „Dovoz levných piv především z Polska, který loni dramaticky vzrostl, se letos prakticky nezměnil. A prozatím lze jen těžko odhadnout, jak ovlivní spotřebu piva avizovaná recidiva ekonomické recese,“ řekl Šámal.

Členské pivovary Českého svazu pivovarů a sladoven vyrobily loni 15,7 milionu hektolitrů piva, což bylo o 7,9 procenta méně než v roce 2009. Nejvíce klesla produkce výčepních piv, která byla bezmála o 13 procent meziročně nižší. Výstav členů svazu představuje 84 procent veškeré tuzemské produkce piva.

Přestože v Česku již několik let klesá spotřeba piva, zůstávají Češi největšími pijáky pěnivého moku na světě. Loňský průměr na hlavu a rok dosahoval 134 litrů, což stále Čechy řadí na první místo před druhé Iry.