Plyn a elektřina zlevní, odhaduje Vitásková

S indikativní cenou plynu přišla šéfka ERÚ Alena Vitásková.

S indikativní cenou plynu přišla šéfka ERÚ Alena Vitásková. Zdroj: Foto: Karel Kopáč

Alena Vitásková se kvůli solárním elektrárnám ocitla u soudu, ale tvrdí, že nevinně.
Alena Vitásková chce do Senátu také proto, aby mohla promluvit o nepravostech.
Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. V pozadí místopředseda ERÚ Martin Laštůvka
Alena Vitásková
Alena Vitásková, ERÚ
8
Fotogalerie

Ceny elektřiny a plynu by příští rok měly klesnout. Odhaduje to Energetický regulační úřad na základě poklesu cen energií. Elektřina je letos v průměru o pětinu levnější než v roce 2015. To je přitom cena, za kterou obchodníci nakupují pro spotřebitele na rok 2017. U plynu by pokles cen na burzách měl vést ke zlevnění komodity pro domácnosti o pět až deset procent.

Zatímco prodejci elektřiny ještě své ceníky na příští rok nezveřejnili, někteří obchodníci s plynem už zlevnění avizovali. Naposledy dominantní dodavatel plynu Innogy slibuje snížení cen plynu až o čtyři procenta od února příštího roku. Regulovaná část ceny elektřiny se oproti letošku změní jen minimálně.

Cena za distribuci vzroste v průměru o 1,8 procenta. Energetický regulační úřad bude muset ještě upravit už vydané cenové rozhodnutí, do něhož promítne plnou výši příspěvku na obnovitelné zdroje. Bude tím reagovat na pondělní prohlášení Evropské komise, že česká podpora ve výši 37 miliard korun pro zdroje uvedené do provozu před rokem 2013 je v pořádku.

„ERÚ využije zkrácených lhůt a dopředu připravených materiálů. Cenová rozhodnutí bychom měli vydat nejpozději do poloviny ledna,“ uvedla předsedkyně úřadu Alena Vitásková. Za OZE pak budou domácnosti platit stejně jako letos nejvýše 495 korun za megawatthodinu spotřebované elektřiny.

Domácnost, která elektřinou netopí ani s ní neohřívá vodu, by měla podle propočtů ERÚ ušetřit příští rok od stokoruny do šesti set korun. Lidem, kteří používají bojlery nebo akumulační kamna, by mohla klesnout útrata o padesát až šest set korun. Regulovanou cenu plynu, která tvoří zhruba pětinu konečné ceny, ERÚ na příští rok zvýšil o 2,67 procenta.

Důvodem je především započítání efektu teplé zimy a nižší spotřeby z roku 2015. Díky poklesu cen plynu na burze by ovšem podle úřadu měly domácnosti, které bydlí v bytech a plynem topí, ušetřit zhruba 1600 korun. Lidé z rodinných domů by mohli mít roční fakturu nižší až o 2700 korun.

Policie v sídle ERÚ

V době, kdy předsedkyně ERÚ Alena Vitásková oznamovala výši regulovaných cen elektřiny a plynu, zabavovala policie v jihlavském sídle úřadu dokumenty. Podobný zásah zažil ERÚ už loni v květnu, kdy policie hledala i jmenovací dekret dřívější místopředsedkyně Renáty Vesecké.