Plynovody Nord Stream poničily výbuchy, uvedli vyšetřovatelé. K dispozici jsou první fotografie

Plynovod Nord Stream.

Plynovod Nord Stream. Zdroj: Reuters

Nord Stream (30. 9. 2022)
Nord Stream (30. 9. 2022)
Nord Stream (30. 9. 2022)
Nord Stream (30. 9. 2022)
Nord Stream (30. 9. 2022)
7
Fotogalerie

Dánské úřady potvrdily rozsáhlé poškození plynovodů Nord Stream u dánských břehů v Baltském moři a uvedly, že příčinou byly „silné výbuchy“. Švédský deník Expressen zveřejnil první údajné záběry poškozených produktovodů vedoucích z Ruska do Německa. Dohromady čtyři mohutné úniky plynu se na konci září vyskytly v mezinárodních vodách.

Kodaňská policie dnes uvedla, že provedla řadu předběžných vyšetřování na "místech trestných činů" za asistence dánské armády a mimo jiné ve spolupráci s dánskou zpravodajskou agenturou DSIS. Policie a DSIS se rozhodly zřídit společnou vyšetřovací skupinu, uvedla policie a dodala, že nelze říci, kdy bude vyšetřování dokončeno.

Švédská zpravodajská služba tento měsíc informovala, že její předběžné vyšetřování jiných dvou úniků z plynovodu blíže ke švédským břehům "posílilo podezření z vážné sabotáže". Podle švédské prokuratury byly na místě vyzvednuty důkazy.

Švédský deník Expressen mezitím zveřejnil fotografie a video údajně zachycující poničení plynovody. Chybí podle něj nejméně 50 metrů kovového potrubí.

Analytik o Nord Streamu: Vše ukazuje na sabotáž, k podobným útokům dřív nedocházelo

Video placeholde
• Markéta Volfová, Lukáš Červený