Stávky zhoršují francouzské energetické potíže. Chybí benzin, náběh reaktorů se odkládá

Policistka se snaží zjednat pořádek u čerpací stanice v Paříží, kde se o víkendu tvořila fronta kvůli stávce v rafinériích.

Policistka se snaží zjednat pořádek u čerpací stanice v Paříží, kde se o víkendu tvořila fronta kvůli stávce v rafinériích. Zdroj: Profimedia

Kolony kvůli nedostatku benzinu na pumpách ve Francii
Nedostatku pohonných hmot ve Francii způsobila stávka v rafinériích.
Komentáři míní, že by současné stávky a demonstrace mohly vyústit ve větší sociální nepokoje.
4
Fotogalerie

Jedním z důležitých faktorů, který ovlivňuje dostupnost a ceny elektřiny v Evropě, je dlouhodobá odstávka zhruba půlky francouzské jaderné flotily. Na její restart se proto před zimou netrpělivě čeká. Společnost EDF však oznámila odklad plánu na zprovoznění šestice reaktorů. Důvodem je stávka pracovníků, která zdržuje opravy a údržbu. Protesty zaměstnanců společnosti TotalEnergies k tomu dále snižují dostupnost pohonných hmot v zemi. S potížemi se aktuálně potýká téměř třetina čerpacích stanic.

Za normálních okolností ve Francii zajišťuje 56 reaktorů zhruba sedmdesát procent tamní spotřeby elektrické energie. Jenže kvůli údržbě a technickým potížím, především prasklinám a korozi, řada bloků už dlouhé měsíce stojí. Aktuálně jich je podle Le Monde mimo provoz 26 a EDF kvůli stávkám opět hýbe s termíny restartu některých.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!