Plzeňský Doosan zmodernizuje v Mexiku turbíny za stovky milionů

Paroplynová elektrárna v mexické Tule

Paroplynová elektrárna v mexické Tule Zdroj: Skoda Power

Plzeňská Doosan Škoda Power zmodernizuje v mexické Tule dvě 110megawattové turbíny, vyrobené světovými koncerny Hitachi a Westinghouse. Obnoví také generátory a příslušenství strojovny. Jde o zakázku za stovky milionů korun v paroplynové elektrárně, která stojí v nadmořské výšce 2110 metrů.

Pro podnik je to první projekt modernizace turbín cizích výrobců na americkém kontinentě. „Pro vypracování řešení modernizace bylo nezbytné během odstávky nasnímat laserovým skenerem stávající turbíny a okolí strojovny,“ uvedla mediální zástupkyně firmy Jana Pečenková.

Plzeňské strojírny podepsaly kontrakt se španělsko-mexickým konsorciem Cobra, Initec a Avanzia, které je generálním dodavatelem modernizace dvou turbosoustrojí. Doosan Škoda Power už dodala do Mexika turbosoustrojí elektráren Hermosillo 92 MW a El Sauz 147 MW.

Paroplynová elektrárna v Tule projde do konce roku 2017 rozsáhlou modernizací. „Koncový zákazník, mexická státní společnost CFE, se rozhodla nahradit původní dva plynové bloky za nové a zčásti zachovat stávající parní turbosoustrojí,“ uvedla Pečenková. Celkový výkon obou bloků tak vzroste ze 489 na 550 megawattů.

Tržby přes devět miliard

Doosan Škoda Power loni utržil 9,1 miliardy korun, meziročně o 300 milionů korun více. Podnik s 1350 zaměstnanci, od konce roku 2009 člen globální jihokorejské skupiny Doosan, je významným evropským výrobcem a dodavatelem zařízení pro elektrárny, především vybavení strojoven parních turbín. Firma, která má téměř desetinový podíl na světovém trhu parních turbín, 100 procent turbín vyváží.