Po Saabu ani Pontiacu se nám nestýská, vzkázala šéfka General Motors

Šéfka General Motors Mary Barraová (archivní foto z roku 2013)

Šéfka General Motors Mary Barraová (archivní foto z roku 2013) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Fortune Live Media via Flickr

Pohřbít značky Pontiac, Saturn, Saab a Hummer bylo pro americkou automobilku General Motors správné rozhodnutí. Po zmíněných značkách se koncernu rozhodně nestýská. V rámci kongresu Automotive News World to prohlásila šéfka General Motors Mary Barraová. Případný návrat legendárních značek naprosto vyloučila.

Koncern General Motors výrobu značek Hummer, Saab, Pontiac a Saturn ukončil v rámci restrukturalizace po bankrotu v polovině roku 2009. Tehdy šlo o třetí největší krach v historii USA a o vůbec největší bankrot automobilky v dějinách. Úplný konec celého koncernu nakonec odvrátila pomoc americké vlády.

Švédský Saab se mezitím osamostatnil a pokusil o návrat. Současný vlastník však není schopen zajistit financování podniku. Značka tak stojí před definitivním zánikem.

Poslední Pontiac G8 GTPoslední Pontiac G8 GT | CC BY-NC-ND 2.0: Jerry Vo via FlickrPoslední Pontiac G8 (na snímku) se vyrobil 25. listopadu 2009

Po stabilizaci General Motors se chvíli spekulovalo o možném návratu Pontiacu nebo Hummeru. Všechny domněnky však Barryová nyní ukončila. Pokud bude ve vedení podniku, k obnovení kdysi legendárních značek nikdy nedojde.

Šéf značky Dodge Timothy Kuniskis v této souvislosti prohlásil, že zákazníci Hummeru mají náhradu v Jeepu. Dřívější klienti Pontiacu si pro změnu našli cestu ke značce Dodge.

Pomoc americké vlády
Americká vláda v roce 2009 vypomohla automobilce téměř 50 miliardami dolarů (zhruba bilionem korun v dnešním kurzu), za něž ve firmě koupila většinový podíl. V prosinci 2013 vláda prodala poslední část svých akcií GM a oznámila, že na transakci prodělala 10,5 miliardy dolarů. GM po záchraně získala posměšnou nálepku „Government Motors“, z krize se však zotavila.
General Motors je mezinárodní korporace se sídlem v USA, která patří mezi největší výrobce automobilů na světě. Ve více než třicítce zemí vyrábí a zastřešuje značky jako Chevrolet, Daewoo, Buick, Hummer, Opel nebo Vauxhall. Společnost byla založena v roce 1908.