Počet ropných vrtů v USA klesl na pětileté minimum

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Adam Cohn via Flickr

Aktivních ropných vrtů v USA už 19 týdnů v řadě ubývá. V polovině dubna klesl jejich počet na celkových 734. Podle údajů společnosti Baker Hughes, která stav sleduje od roku 1987, jde o nejnižší počet vrtů za posledních pět let. Pokles se však zřejmě chýlí ke konci.

Těžba ropy zažila ve Spojených státech svůj vrchol v říjnu 2014, kdy bylo v provozu celkem 1609 těžebních zařízení. Od té doby však ropné společnosti musely reagovat na strmý propad cen ropy. Z toho důvodu snižovaly výdaje, rušily pracovní místa a ukončovaly provoz na desítkách vrtů.

I přes výrazné omezování počtu fungujících vrtů produkce ropy v USA zůstává na vysoké úrovni kolem 9,4 milionu barelů denně. Podle agentury Reuters jde o největší denní objem od 70. let. Na přelomu března a dubna zásoby ropy rostly o dalších 4,8 milionu barelů na výsledných 471,4 milionu barelů. Ve stejném období loni činily zásoby 380,1 milionu barelů.

Ceny ropy od loňského června klesly o zhruba 60 procent. Důvodem je převis nabídky nad poptávkou i listopadové rozhodnutí ropného kartelu OPEC nesnížit svou produkci této suroviny.