Počítače Lenovo budou Made in USA, firma otevře novou továrnu

Lenovo

Lenovo Zdroj: profimedia.cz

Čínský výrobce počítačů Lenovo příští rok otevře svou první továrnu ve Spojených státech. Nová továrna v Severní Karolíně zaměstná 115 lidí.

Lenovo zde bude vyrábět celou škálu svých výrobků. „Americký počítačový trh je dlouhodobě silný a my věříme, že zde máme příležitost k růstu,“ uvedl šéf Lenova Jüan-čching Jang. „Jak Lenovo expanduje, na každém z našich hlavních trhů zapouštíme hlubší kořeny,“ dodal.

Místní ministr obchodu Keith Crisco zdůraznil, že na rozdíl od továrny amerického Dellu otevřené v roce 2005 také v Severní Karolíně nedostalo Lenovo žádnou státní podporu. Podle něj firma uvažovala i o Mexiku, nakonec se ale rozhodla továrnu postavit v USA.

V Severní Karolíně již sídlí jedna ze tří světových centrál Lenova a jediné vývojové centrum firmy mimo Asii. Číňané zde zaměstnávají okolo dvou tisíc lidí, další pracují v nedalekém distribučním centru.

Lenovo je světovou dvojkou ve výrobě počítačů a podle analytiků by se letos mohl dotáhnout na první pozici, kde by vystřídal americký Hewlett-Packard. Klíčem k dosažení tohoto cíle je právě americký trh. Za posledních 18 měsíců Lenovo zdesetinásobilo počet amerických obchodů, kde jsou k dostání jeho počítače. Čínský gigant se také letos stal sponzorem fotbalové ligy NFL.

Čínská firma expanduje i v jiných částech světa. Na začátku září koupila za 300 milionů realů (2,87 miliardy korun) největšího brazilského výrobce spotřební elektroniky CCE. Lenovo chce pomoci akvizice proniknout na místní rychle se rozvíjející trh a překonat díky němu pokles poptávky v Číně a rozvinutých zemích.