Podílníci ostravských vodáren si rozdělí přes dvě miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Akcionáři Severomoravských vodovodů a kanalizací si vyplatí v dividendách dvě třetiny základního kapitálu firmy. Majoritní vlastník, španělský vodárenský gigant Aqualia, a držitel těsné minority, japonský konglomerát Mitsui, tak zinkasují dohromady takřka 2,2 miliardy korun, tedy dvojnásobek částky, kterou si vodovody vydělaly dohromady za uplynulé tři roky.

Tokijským investorům se miliardovou výplatou zároveň vrátí takřka polovina sumy, za kterou Mitsui přede dvěma lety podíl ve firmě koupil. „Důvodem navrhovaného snížení základního kapitálu je očekávaný přebytek pracovního kapitálu, který bude tímto rozdělen mezi akcionáře společnosti,“ zdůvodňuje firma svůj krok. Smyslem má být optimalizace kapitálové struktury firmy, které v prostředí nízkých úrokových sazeb sází spíše na dluh než na vlastní zdroje.

Firma tak pokračuje v masivním nahrazování kapitálu dluhem. Letos v létě vydaly vodovody největší českou emisi firemních dluhopisů za poslední rok, když investorům nabídly papíry za bezmála 5,5 miliardy korun splatné za sedm let a nesoucí takřka 2,7procentní úrok.Ve srovnání s vlastním kapitálem byl výtěžek z emise bondů takřka dvojnásobný. Po červencovém snížení zbude vodovodům něco kolem 1,3 miliardy základního jmění.

„Uhradíme původní dluhopisy a získáme financování, které je levnější než standardní bankovní úvěry. Vypořádáme plnění ze snížené nominální hodnoty akcií z 1000 korun na 375 korun, které náleží všem akcionářům, a prostředky využijeme také pro financování plánu obnovy. Kumulovaná hodnota investic za poslední roky letos převýší hranici 7 miliard korun,“ uvedl šéf firmy Anatol Pšenička.

Španělská Aqualia koupila Severomoravské vodovody od investiční skupiny Penta v roce 2006. Přede dvěma lety pak prodala 49procentní podíl ve firmě japonské společnosti Mitsui za 2,5 miliardy korun. SmVaK patří mezi největší vodárenské firmy v tuzemsku. Dodávají vodu více než milionu lidí hlavně na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku a také do pohraniční oblasti Polska.