Podpora fotovoltaiky a bioplynu příští rok skončí

fotovoltaika

fotovoltaika Zdroj: profimedia.cz

Nové solární elektrárny a bioplynové stanice uvedené do provozu v roce 2014 už nebudou mít nárok na žádnou provozní podporu. Deníku E15 to potvrdil Jiří Chvojka, mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který výši podpory obnovitelných zdrojů energií stanovuje.

V ohrožení se tím ocitly střešní fotovoltaické elektrárny a bioplynové stanice, které jejich majitelé už rozestavěli. Musí je stihnout připojit do sítě ještě letos, jinak se jim investice nevrátí. Letos by se mělo do sítě připojit 133 bioplynek. „Už teď se všichni snaží projekty dokončit, což zvyšuje ceny vstupů a tím i cenu bioplynových stanic,“ říká Jan Habart ze sdružení CZ Biom. Nové stanice se příští rok podle něj už stavět nebudou.

Výrazný pokles zájmu o střešní solární elektrárny, které jako jediné fotovoltaické systémy ještě letos podporu pobírají, očekávají i zástupci provozovatelů slunečních elektráren. Nicméně na rozdíl od bioplynových stanic zrušení podpory proces budování solárních elektráren úplně nezastaví. „Bude hodně záležet na tom, jak se budou vyvíjet ceny panelů.

Pokud budou klesat jako dosud, vyplatí se střešní elektrárna pro samozásobení elektřinou i bez podpory,“ říká Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost. Panely ale v tomto roce zdražil povinný poplatek za recyklaci. Klíčové bude i to, zda Evropská komise uvalí cla na dovoz panelů z Číny.

ERÚ zdůvodňuje rozhodnutí tím, že už v roce 2011 tyto dva obnovitelné zdroje dodaly do sítě více elektřiny, než kolik měly vyrobit letos podle Národního akčního plánu. Ten stanovuje cílové hodnoty výroby pro všechny typy obnovitelných zdrojů.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce zastavit veškerou podporu pro nové obnovitelné zdroje od roku 2014 novelou zákona o podporovaných zdrojích energie. Nicméně návrh zákona ještě neodešel do připomínkového řízení. Nynější rozhodnutí ERÚ ukazuje, že úřad dokáže zakročit i bez změny zákona.

„Podporu ostatních zdrojů ovšem bez alespoň malé novely zákona zastavit nedokážeme. Třeba u biometanu hrozí podobný růst nákladů jako u fotovoltaiky,“ tvrdí Chvojka z ERÚ. Podpora obnovitelných zdrojů bude příští rok stát podle odhadů úřadu 48 miliard korun, což je o čtyři miliardy více než letos.

Při loňské aktualizaci Národního akčního plánu ministr průmyslu Martin Kuba prohlásil, že z bioplynových stanic se dají podporovat jen výrobny, které jsou napojeny na zemědělskou výrobu. Jenže rozhodnutím ERÚ přijdou o podporu i ty, které by zpracovávaly zemědělské odpady. Doplatí tak na boom bioplynových stanic, které spotřebovávají kukuřici. „Nikdy jsme neříkali, že se má podporovat výroba z kukuřice. To byla chyba ERÚ, že pro ně v minulosti stanovil vyšší podporu,“ tvrdí Habart.