Polský těžař uhlí JSW dál padá. I v prvním čtvrtletí vykázal ztrátu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: jsw.pl

Polská uhelná společnost Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW) se v prvním čtvrtletí vinou prudkého poklesu cen uhlí propadla podle očekávání do ztráty. Podnik, který je největším producentem koksovatelného uhlí v Evropské unii, dnes sdělil, že za tři měsíce ztratil v čistém vyjádření 90 milionů zlotých (589 milionů korun).

Analytici podle agentury Reuters očekávali, že ztráta JSW dosáhne 119 milionů zlotých. O rok dříve společnost vytvořila čistý zisk 142 milionů zlotých, za celý loňský rok ale vydělala už jen 77 milionů.

Cena koksovatelného uhlí za poslední dva roky klesla o zhruba čtvrtinu. Těžbu v Polsku navíc zasáhla letošní mírná zima, která dál zvýšila již tak vysokou úroveň neprodaných zásob.

S propadem cen uhlí se potýká i těžařská společnost New World Resources (NWR), která vlastní českou černouhelnou firmu OKD. NWR za loňský rok vykázala čistou ztrátu 970 milionů eur (26,5 miliardy korun) a v prvním čtvrtletí její ztráta činila 27 milionů eur. Propad cen uhlí vedl společnost k rozhodnutí uzavřít černouhelný Důl Paskov, jehož zaměstnanci dostanou od české vlády peníze na sociální programy.