Polský těžař uhlí JSW dál padá. Utrpěl pololetní ztrátu 343 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro

Polská uhelná společnost Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW) se v prvním pololetí přehoupla do čisté ztráty 343 milionů zlotých (2,3 miliardy korun). Největšího producenta koksovatelného uhlí v Evropské unii zasáhl propad cen uhlí a pokles těžby, plyne z dnešního sdělení společnosti.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že JSW utrpí v pololetí ztrátu 356 milionů zlotých. Loni v prvním pololetí společnost vytvořila čistý zisk 167 milionů zlotých, za celý loňský rok ale vydělala už jen 77 milionů PLN.

Cena koksovatelného uhlí za poslední dva roky klesla o zhruba čtvrtinu. Těžbu v Polsku navíc zasáhla letošní mírná zima, která dál zvýšila již tak vysokou úroveň neprodaných zásob.

Analytici předpokládají, že v tomto čtvrtletí se ztráta JSW ještě zvýší, protože odběratelé čekají další pokles cen a odkládají nákupy. „V takové situaci předpokládáme, že firma uzavře letošní rok s vysokým zadlužením a v roce 2015 bude nucena projít restrukturalizací a revizí aktiv,“ řekl agentuře Reuters analytik banky Espírito Santo Maciej Hebda.

JSW čeká ztrátu v celém letošním roce

JSW už dříve předpověděla, že v celém letošním roce čeká ztrátu, a snížila své plány investic pro příští tři roky o 1,15 miliardy zlotých na 1,8 miliardy PLN ročně. Šéf společnosti Jaroslaw Zagorowski dnes řekl, že druhé čtvrtletí by mělo být nejhorší částí tohoto roku a že v tomto a příštím čtvrtletí chce JSW dodržet plán těžby.

S propadem cen uhlí se potýká i těžařská společnost New World Resources (NWR), která vlastní českou černouhelnou firmu OKD. NWR za loňský rok vykázala čistou ztrátu 970 milionů eur (26,5 miliardy korun) a v prvním čtvrtletí její ztráta činila 27 milionů eur. Propad cen uhlí vedl společnost k rozhodnutí uzavřít černouhelný Důl Paskov, jehož zaměstnanci dostanou od české vlády peníze na sociální programy.