Polský trh určí osud Bakalova byznysu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: jsw.pl

Ani pro Polsko, ani pro Česko neexistuje možnost, že by se vzdaly uhlí. To před časem prohlásil nejznámější český „černouhelný“ podnikatel Zdeněk Bakala v rozhovoru pro polský portál wnp.pl. Polsko navíc označil za nejatraktivnější trh ve střední a východní Evropě z hlediska investic.

Když se včera ve světovém tisku objevila zpráva, že Bakalova BXR jedná o vytvoření gigantické středoevropské uhelné společnosti s největším polským producentem koksovatelného uhlí, společností JSW, určitě nešlo o nic nepředstavitelného. Šéf JSW Jarosław Zagorowski sice podobné rozhovory se skupinou BXR popřel, ale analytici rychle přispěchali s komentářem, podle něhož by takové propojení v rámci těžařské firmy NWR dávalo velký smysl. Právě v NWR drží většinový podíl BXR, kterou ovládá Bakala společně s maďarským partnerem Peterem Kadasem. Pokud by se moravskoslezské doly spojily s polskými z JSW, tržní hodnota nového středoevropského gigantu by se mohla dostat nad 130 miliard korun.

Logický je především zájem NWR o polský trh. Těžba uhlí v moravskoslezských dolech OKD bývá poměrně složitá, odbyt je omezený. Agentura Reuters například upozornila, že NWR na rozdíl od jiných společností není zapojena do mezinárodního obchodu spojeného s přepravou uhlí na moři. Spoléhá tedy na energetické a ocelářské společnosti v regionu a je tak zvláště náchylná na evropskou krizi. Spojení s další firmou by mělo logiku, byť je otázkou, zda jí má být zrovna JSW, jejíž teritoriální záběr je sice širší, ale také omezený Evropou. Spojenými silami by asi bylo možné snížit náklady, lépe by se hledaly další byznysové příležitosti. O přitažlivosti polského trhu v Bakalově byznysovém impériu nepochybují – NWR už dříve projevovala zájem také o polskou privatizaci.

V polských médiích se včera objevila i jiná, nepříliš věrohodná interpretace – JSW, v níž drží většinu polský stát, chce naopak ovládnout svého konkurenta z NWR. Ať tak či onak, vývoj na polském trhu zřejmě do značné míry určí další směřování celého Bakalova byznysu.

Starý známý boháč z Čech

Miliardář Zdeněk Bakala není v Polsku neznámou osobností. Naopak, dokázal u severních sousedů vyvolávat emoce. Někdy spíše negativní, když NWR (kde je Bakala nepřímým, ale fakticky nejznámějším spolumajitelem) usilovala o nepřátelské převzetí Bogdanky. Právě tehdy už se rýsovala vize středoevropského uhelného giganta. Jindy byly emoce spíše pozitivní – třeba když se NWR pouštěla do rozvoje dolu Debiensko, jenž má přinést nová pracovní místa v Horním Slezsku.