Porsche mělo za loňský rok rekordní prodeje, táhl je nový model Macan

Nový Porsche Macan

Nový Porsche Macan Zdroj: ctk

Německý výrobce luxusních automobilů Porsche loni zvýšil prodeje o 17 procent na rekordních 189 849 vozů. K výraznému růstu přispěl hlavně nový model Macan, který je pro Porsche po Cayenne druhým modelem typu SUV.

V samotném prosinci firma zvýšila prodej meziročně o 39 procent na 20 644 vozů. Porsche je podobně jako další luxusní automobilové značky Audi a Bentley součástí německého koncernu Volkswagen.

Nový model Macan, který se začal prodávat v dubnu, se nyní podílí na prodeji vozů firmy více než dvěma třetinami. „Zhruba tři čtvrtiny ze 45 tisíc zákazníků, kteří si loni Macan koupili, si přitom vůz značky Porsche pořídili poprvé a přešli k němu od konkurentů BMW, Mercedes a dalších,“ řekl výkonný šéf firmy Matthias Müller.

Německá automobilka navíc očekává, že letos vzroste její odbyt na minimálně 200 tisíc vozů. Tím by svůj dlouhodobý prodejní cíl splnila o tři roky dříve, než původně předpokládala.

Dovozce do Česka zvýšil obrat
Společnost Porsche Inter Auto CZ loni zvýšila obrat o desetinu na 7,7 miliardy korun. Největší tuzemský prodejce vozů koncernu VW a výhradní dovozce značek Porsche a Bentley v minulém roce zvýšil prodej nových aut o devět procent na rekordních 11 463 aut.
Největší podíl na celkových prodejích má značka Škoda s 5115 prodaných vozů, firma dále prodala 3573 osobních vozů značky Volkswagen a v segmentu prémiových vozů 1458 Audi. Prodej sportovních aut Porsche stoupl o pětinu na 250 vozů, Bentley si koupilo 24 zájemců. Prodej ojetých aut se zvýšil o šest procent na 3646 vozů.

Müller (61), který dříve působil jako produktový stratég mateřské skupiny Volkswagen, také oznámil, že se nehodlá stát nástupcem generálního ředitele Volkswagen Group Martina Winterkorna. Sedmašedesátiletý Winterkorn vyvolal spekulace o svém odchodu v říjnu, když prohlásil, že jeho nynější smlouva končí v prosinci 2016, kdy už bude dost starý na to, aby odešel.

„Nejsem eventuálním Winterkornovým nástupcem, jsem už na to moc starý,“ řekl Müller. Dodal, že svůj postoj už sdělil ústředí Volkswagenu.

Rekordní Bentley

Prodej divize Bentley loni podle dřívějších údajů stoupl o více než devět procent na rekordních 11 020 vozů. Divize Audi v prosinci oznámila, že v období od ledna do listopadu zvýšila prodej o desetinu na více než 1,59 milionu vozů. S předstihem tak překonala předloňský celoroční rekord, který činil necelých 1,58 milionu vozů.

Volkswagen, jehož součástí je i mladoboleslavská Škoda Auto, je z hlediska prodeje největší automobilkou v Evropě. Skupina od ledna do listopadu prodejcům poprvé dodala více než devět milionů vozidel a její celoroční odbyt by měl dosáhnout nového rekordu. Nejpozději do roku 2018 se Volkswagen hodlá stát největší automobilkou na světě.