Potíže s dodávkami ruské ropy budou zřejmě i v květnu

ropa, Družba

ropa, Družba Zdroj: profimedia.cz

Rusko je připraveno dodat v květnu do Česka jen asi 73 tisíc z požadovaných 350 tisíc tun ropy, tedy přibližně pětinu. Uvedl to dnes hospodářský list Vedomosti s odvoláním na dva nejmenované zdroje. V pozadí je prý spor o ceny. Dodávky ruské ropy do ČR byly nižší i v dubnu, kdy monopolní přepravce Transněfť místo 410 tisíc tun přepravil 230 tisíc tun.

Většina výpadku, skoro 165 tisíc tun, připadl na společnost Lukoil, která vývoz do Česka od začátku roku úplně zastavila. Nedostala prý objednávky od českých odběratelů ani na první, ani na druhé čtvrtletí.

Dubnový výpadek částečně kompenzovala společnost Gazprom něfť. Ta minulý měsíc zvýšila své dodávky do Česka o 58 procent, z původně plánovaných 146 tisíc na 230 tisíc tun, když své kvóty v ropovodu předala dceři Gazpromu další firma, Rosněfť.

Gazprom něfť o objemu květnových dodávek neinformovala, podle zdrojů deníku však mají činit okolo 75 tisíc tun. Celkově pro druhé čtvrtletí firma počítá s vývozem 400 tisíc tun ropy do Česka, z toho zmíněných 230 tisíc dodala v dubnu. Další zájemci o vývoz do Česka prý nejsou.

Ruští exportéři ropy mají nyní k dispozici přebytek vývozních kapacit, a tak dávají přednost cenově výhodnějším destinacím. Podle analytika Raiffeisenbanky Andreje Poliščuka se dodávky ruské ropy vrátí k plnému objemu nejspíše ve třetím čtvrtletí. Česko nebude mít jiné východisko, než se dohodnout s dodavateli na ceně, soudí analytik.

Vedomosti připomněly, že Česko si snížení dodávek ruské ropy částečně kompenzuje dodávkami ropy přes ropovody TAL a IKL, jakož i využitím státních rezerv.