Potvrzeno. Lockheed kupuje výrobce helikoptér Sikorsky za devět miliard dolarů

Vrtulník Black Hawk

Vrtulník Black Hawk Zdroj: CC BY 2.0: Martijn via Flickr

Největší americká zbrojovka Lockheed Martin se dohodla, že zaplatí devět miliard dolarů (zhruba 225 miliard korun) za převzetí výrobce helikoptér Sikorsky Aircraft od průmyslového koncernu United Technologies. Potvrdila tak nedělní informace agentury Reuters.

Dohoda představuje největší akvizici firmy Lockheed Martin od převzetí společnosti Martin Marietta za zhruba deset miliard dolarů před 20 lety. Firmy chtějí transakci dokončit nejpozději v prvním čtvrtletí příštího roku. „Sikorsky doplní naše široké portfolio letecké techniky a vojenských systémů a technologií,“ uvedla generální ředitelka Lockheedu Marillyn Hewsonová.

Společnost Lockheed dnes rovněž oznámila, že ve druhém čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 4,5 procenta na 929 milionů dolarů (přes 23 miliard korun). Lockheed vyrábí například stíhačky F-35, satelity či válečné lodě.

Firma Sikorsky je známá hlavně svými vrtulníky Black Hawk a patří mezi největší výrobce helikoptér na světě. Vyrábí helikoptéry pro vojenské i civilní účely a podle hodnoty dodávek je největším dodavatelem vrtulníků pro Pentagon.

Obě firmy se potýkají s problémy

Převzetí podniku by se mohlo stát novým motorem růstu firmy Lockheed, jejíž příjmy v posledních pěti letech spíše stagnují, protože Pentagon snížil rozpočet a tento výpadek se daří jen částečně vyrovnávat zvýšením vývozu.

Také firma Sikorsky se nicméně potýká s problémy. Na počátku června oznámila, že zruší 1400 pracovních míst, což odpovídá téměř deseti procentům její celkové pracovní síly. Důvodem tohoto rozhodnutí je mimo jiné pokles vojenských zakázek.

Firma Sikorsky byla založena v roce 1925. K jejím předním dodavatelům patří česká společnost AERO Vodochody.