PPF opouští holding EPH, ten ovládnou Tkáč a Křetínský

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera prodává svůj 40procentní podíl v Energetickém a průmyslovém holdingu (EPH). Cenu ani další podrobnosti transakce smluvní strany nezveřejnily, jisté však je, že Kellner svou investici do EPH velmi dobře zhodnotil.

Server motejlek.com již dříve uvedl, že PPF by za svůj podíl mohla dostat 1,1 miliardy eur (kolem 30 miliard korun). Vstupní investice do EPH v roce 2009 přitom PPF přišla jen na pět miliard korun. Více tak PPF vydělala už jen na prodeji České pojišťovny.

Pro PPF prodej znamená definitivní odchod z oblasti energetiky. Akcie prodá přímo společnosti EPH, a ty budou následně zrušeny. Tím se významně přeskupí pozice ve vlastnické struktuře EPH - největšími akcionáři se stanou šéf EPH Daniel Křetínský a spoluvlastník skupiny J&T Patrik Tkáč, kteří budou kontrolovat každý po 37 procentech. Zbytek akcií bude v držení skupiny J&T. Před transakcí činilo rozložení sil 40 procent PPF, 40 procent J&T s Patrikem Tkáčem a 20 procent Křetínský. PPF už ke snížení podílu EPH sáhla letos na jaře, a to o necelých 4,5 procenta právě na 40 procent.

Jak již deník E15 informoval, Křetínský a skupina J&T nedávno získali od bank obří úvěr ve výši 1,8 miliardy eur (49,5 miliardy korun). A část z těchto peněz měla jít právě na financování odkupu 40procentního podílu PPF.

EPH
Energetický a průmyslový holding je druhou největší tuzemskou energetickou skupinou hned za polostátním kolosem ČEZ. Podle posledních údajů z roku 2012 vlastnil EPH majetek v hodnotě 285,2 miliardy korun. Tržby skupiny tehdy dosáhly 115 miliard korun a zisk před úroky, daněmi a odpisy činil 32,7 miliardy.
Do portfolia holdingu náleží firmy v České republice, Německu, Polsku a na Slovensku. Mezi největší patří kromě skupiny Slovenský plynárenský priemysel rovněž Plzeňská energetika, Elektrárny Opatovice, Pražská teplárenská, Stredoslovenská energetika nebo například německá hnědouhelná společnost Mibrag. Úhrnný výkon energetických zdrojů skupiny představuje 1750 megawattů. Firmy EPH zaměstnávají přes osm tisíc lidí.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes pojišťovnictví, nemovitosti, oblast energetiky a těžbu nerostů, zemědělství, maloobchodní služby až po biotechnologie. Působnost PPF sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie. Skupině loni klesl čistý zisk o 277 milionů eur na 450 milionů eur (zhruba 12,3 miliardy korun). Aktiva skupiny se v uplynulém roce snížila o tři procenta na 20,9 miliardy eur (v přepočtu asi 573 miliard korun).