Pracovníci Škoda Auto chtěji přidat 6,5 procenta, jsou připraveni stávkovat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Zaměstnanci mladoboleslavské automobilky Škoda Auto jsou připraveni k protestním a stávkovým akcím kvůli navýšení mezd. Ve firmě v těchto dnech vrcholí kolektivní vyjednávání. Firma podle posledních informací nabídla růst mezd o 2,6 procenta, odboráři chtějí 6,5 procenta. Dohodnut je už bonus za hospodaření firmy v loňském roce v rekordní výši 25 tisíc korun, loni firma vyplácela 16 tisíc korun.

Škoda Auto loni zvýšila zisk o 46 procent na 665 milionů eur, tedy na 18,4 miliardy korun. Svým zákazníkům automobilka dodala rekordních 1,037 milionu vozů, což je meziroční nárůst o téměř 13 procent.

V minulých kolech vyjednávání navrhlo vedení společnosti odborům růst tarifních mezd o 2,6 procenta. Odbory Kovo to odmítly a následně přišly s návrhem na růst tarifů o 6,5 procenta. Zbývá ještě dohodnout také podobu takzvaných flexikont, prostřednictvím kterých zaměstnanci v některých dnech pracují nad limit nebo pod limit své pracovní doby.

Průměrná hrubá mzda v dělnických pozicích ve Škodě Auto je přibližně 34 tisíc korun a nynější dohoda platí do konce března. Škoda v Česku bez agenturních pracovníků a učňů zaměstnává téměř 24 tisíc lidí.