Praha chce ovládnout Pražskou plynárenskou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Hlavní město se pokusí získat většinový podíl ve společnosti Pražská plynárenská. O odkupu akcií bude jednat s energetickou společností E.ON. Podle předchozích odhadů se hodnota akvizice pohybuje v objemu několika miliard korun. Záměr dnes odsouhlasili městští zastupitelé.

Akcie Pražské plynárenské by mohla metropole získat podle náměstka primátora a radního pro infrastrukturu Pavla Richtera díky možnosti investičního financování. „Investice do Pražské plynárenské bude městu generovat příjmy, které použijeme ke splácení akvizice,“ uvedl Richter. Konstatoval, že je to jako sázet les. „Když akvizici uděláme, sklízet budou naši nástupci,“ dodal.

Praha se možným odkupem akcií zabývá již delší dobu. Koresponduje to se snahou města získat většinu ve všech společnost, kde má účast. Nevzdává se ani v úsilí získat podíl ve společnosti Pražské služby, který vlastnila skupina Natland Group. Skupina svou část 17,3 procenta prodala nedávno firmě Northward Holding. Magistrát chce podle náměstka primátora Tomáše Hudečka nyní jednat o ceně.

V akciové společnosti Pražská plynárenská drží E.ON podle údajů ČTK celkem 49,35 procenta a dalších 50,2 procenta kontroluje holding, v němž má Praha 51procentní podíl a zbytek ovládá E.ON.

Firma zásobuje zhruba 440 tisíc zákazníků zejména v hlavním městě a v příměstských částech okresů Praha-východ, Praha-západ a Kladno. Pražská plynárenská je tak druhou největší plynárenskou distribuční společností v České republice.

: