Praha dá za podíl v Pražské plynárenské 2,1 miliardy. A pak ho hned prodá

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Chaloupka Miroslav/Sedmicka

Nejdřív nakoupí a potom prodá, hlavní město má zájem o 49 procent akcií v Pražské plynárenské holding (PPH), společnosti E.ON za ně chce zaplatit 2,1 miliardy korun. Pro cenné papíry má ale Praha v plánu obratem najít kupce a zároveň strategického partnera. O transakci jedná například s Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH) Daniela křetínského nebo investiční skupinou KKCG Karla Komárka. Zájem prý projevil i ČEZ.

Pražský magistrát chce využít přednostní právo k prodeji akcií PPH, které městu nabídl současný vlastník akci, společnost E.ON. „Vlastnit tento podíl znamená mít kontrolu nad cenou plynu v Praze. To považujeme za klíčový důvod, proč koupit 49 procent akcií,“ uvedl náměstek primátora hlavního města Prahy Jiří Vávra.

Předkupní právo má hlavní město na základě smlouvy o spolupráci mezi akcionáři. Smlouva stanovuje, že pokud jeden z akcionářů chce prodat svůj podíl, musí jej nejdříve nabídnout svému partnerovi. Nákup podílu budou zítra schvalovat zastupitelé hlavního města.

Finance chce hlavní město najít ve svém rozpočtu. Podle Vávry to bude z takzvaných volných rozpočtových prostředků - ty město používá například při financování projektů, než na ně dostane peníze z evropských fondů. Peníze, které za akcie zaplatí, do rozpočtu vrátí poté, kdy podíl prodá strategickému partnerovi.

Předseda klubu zastupitelů TOP 09 Jiří VávraPředseda klubu zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra | Gabriela CinkovaPraha má mít podle Vávry na starosti distribuci, partner obchod (Foto MHMP)

Praha původně směřovala k plnému ovládnutí Pražské plynárenské. Zlom měl nastat při zářijovém jednání zastupitelstva, které záměr nepodpořilo. Praha proto chce s budoucím akcionářem vyjednat takovou spolupráci, aby nadále ovládala distribuci, partner pak obchod.

„Tímto rozhodnutím řešíme podmínky zastupitelů, kteří argumentovali, že Praha není schopna obchodovat,“ řekl Vávra. „Pro nás je klíčové, aby město do budoucna vlastnilo všechny sítě,“ dodal.

Vávra: Město se vlivu na konečnou cenu plynu nevzdá

Praha je podle Vávry natolik konkurenční prostředí, že město cenu nemůže nijak zásadně ovlivnit. „A cena za distribuci je dána regulátorem,“ tvrdí. Přesto Vávra doplnil, že „město se vlivu na konečnou cenu plynu v Praze nevzdá“. Do pražského rozpočtu by podle Vávry mohl po splacení dluhu plynout roční zisk kolem 600 až 800 milionů korun.

Celá transakce by se měla uskutečnit ve dvou vzájemně propojených krocích. Praha nejdříve od E.ON koupí 49 procent v mateřské společnosti Pražská plynárenská Holding, ta zároveň od společnosti E.ON koupí 49,35 procenta akcií dceřiné Pražské plynárenské. Poté musí ještě koupit od minoritních vlastníků zbylých 0,45 procenta v Pražské plynárenské. Tento nákup chce Praha řešit bankovním úvěrem, který bude následně splácet Pražská plynárenská.

Skupina Pražská plynárenská je druhou největší plynárenskou distribuční společností v České republice.