Praha může ovládnout Pražskou plynárenskou Holding. ÚOHS akvizici schválil

Pražská plynárenská

Pražská plynárenská Zdroj: Prazska plynarenska

Praze nestojí nic v cestě k ovládnutí celé skupiny Pražská plynárenská Holding (PPH), která je druhou největší plynárenskou distribuční společností v České republice. Akvizici schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Jde o obchod za zhruba šest miliard korun.

O druhém navazujícím kroku, v jehož rámci PPH ovládne dceřinou Pražskou plynárenskou (PP), antimonopolní úřad nerozhodoval. Informaci potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj. Město získá asi čtvrtinový podíl od dosavadního akcionáře, německého koncernu E.ON.

Transakce spočívá ve dvou vzájemně propojených krocích. Praha od E.ON za 2,15 miliardy koupí 49 procent v mateřské společnosti Pražská plynárenská Holding, ta zároveň od společnosti E.ON za 4,1 miliardy koupí 49,35 procenta akcií dceřiné Pražské plynárenské.

Smlouvy byly uzavřeny na konci loňského roku. Praha tak má nově výlučně kontrolovat Pražskou plynárenskou Holding a jejím prostřednictvím Pražskou plynárenskou. Dokončení obchodu, který město připravuje dva roky, záviselo právě na rozhodnutí ÚOHS.

Vedení města chce v následujících týdnech , který by měl v PPH ovládnout obchod. Praha bude spravovat distribuci. Zájem o akvizici projevili čtyři investoři. Do PPH chce vstoupit německý energetický koncern Energie Baden-Württemberg Aktiengessellschaft (EnBW), český Energetický a průmyslový holding (EPH), nadnárodní finanční a investiční skupina KKCG Karla Komárka a společnost ČEZ.

Pražská plynárenská předloni hospodařila s čistým ziskem 673 milionů korun. Na dividendách akcionářům vyplatila celkem 633,5 milionu korun.