Praha začne jednat s Německem o vydání českých zásob nafty

Skladovací nádrže pohonných hmot společnosti Čepro ve skladu Sedlnice (ilustrační foto)

Skladovací nádrže pohonných hmot společnosti Čepro ve skladu Sedlnice (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova, E15

Česká republika bude jednat s Německem o vydání zásob nafty, které se nacházejí v Bavorsku. Česko má část zásob nafty u německé firmy Viktoriagruppe, která na sebe podala insolvenční návrh.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr na jednání navrhl další postup v této věci, se kterým bezpečnostní rada souhlasila. „Budeme jednat s německou vládou, protože tady existuje mezinárodní smlouva, která dává ČR právo požádat o vydání majetku ČR, který se v tuto chvíli nachází na území Německa,“ uvedl ministerský předseda. Sobotka ocenil, že SSHR řeší i další kontrakty, které má a které jsou pro stát nevýhodné.

Stát už v listopadu odvezl své palivo z českých skladů firmy Viktoriagruppe. Skončilo v nádržích státní společnosti Čepro. Komplikovanější je situace ve skladě v německém Kraillingu, kde může Viktoriagruppe palivo ukládat na základě dodatku původní smlouvy uzavřeného v roce 2010.

V Bavorsku české nouzové zásoby stále jsou a na jejich odvozu se s Němci SSHR zatím nedohodla. Před insolvencí firma podle SSHR argumentovala například tím, že má rozbitou vlečku, která je k přesunu nutná, a na novou v hodnotě 45 tisíc eur nemá. Nynějšímu insolvenčnímu správci musí SSHR doložit, že jí nafta ve skladu patří. Švagr se kvůli kauze už setkal se zástupci spolkového ministerstva hospodářství.

Zásoby na dva dny

Stát má zásoby nafty zhruba na 95 dnů, povinných je 90. Viktoriagruppe skladovala zásoby na 2,5 dne, z toho v Německu by měly být v současné době zásoby asi na dva dny.

Bezpečnostní rada státu se v pondělí zabývala také několika strategickými materiály, schválila mimo jiné bezpečnostní strategii ČR, kterou předložilo ministerstvo zahraničních věci, národní strategii kybernetické bezpečnosti pro léta 2015 až 2020 či návrh opatření na zvýšení bezpečnosti na pražském Letišti Václava Havla. Projednala také program asistence uprchlíkům. Materiály by měla na některé z příštích jednání dostat vláda.