Praha zvýší nabídku za odkup podílu v plynárenské firmě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Šance Prahy, že ovládne stoprocentní podíl v Pražské Plynárenské (PP) opět o něco vzrostly. Vedení magistrátu a německé společnosti E.ON se koncem července sejde na dalším jednání o prodeji podílu v plynárenské společnosti.

„Praha na schůzce předloží novou nabídku. V té budou kromě vyšší ceny upraveny i některé podmínky prodeje. Současně s tím ale očekáváme, že vlastní nabídku na stejném jednání, tedy na odkup podílu, který v energetické firmě ovládá hlavní město, předloží i německý E.ON“ sdělil zdroj blízký vedení Hlavního města Prahy.

Hlavní město kontroluje prostřednictvím Pražského plynárenského Holdingu 50,20 procenta akcií Pražské plynárenské. Společnost E.ON Česká republika v PP vlastní 49,35 procenta akcií. Česká spořitelna, která pro magistrát vypracovala tzv. kvalifikované ohodnocení hodnoty PP, dospěla k závěru, že cena sta procent akcií firmy kolísá kolem sedmi a půl miliardy korun. V takovém případě by hodnota podílu, který vlastní E.ON činila přibližně 3,57 miliardy korun. Magistrát ale dle informací e15.cz nabídl částku zhruba o dvacet procent nižší.

„Aktuální vývoj nebudeme komentovat,“ sdělil mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. Ten pouze konstatoval, že poslední nabídku, kterou Praha předložila E.ON odmítl především proto, že je nízká a neodpovídá původním představám vedení firmy. Vácha současně upozornil, že s magistrátem bude E.ON jednat až v okamžiku, kdy svoji nabídku upraví. Tedy zvýší cenu a změní některé transakční podmínky.

Vedení města rozhodlo, že se pokusí odkoupit podíl E.ON v Pražské plynárenské a získat tak ve firmě sto procentní podíl koncem loňského roku.

Praha chce ovládnout Pražskou plynárenskou

Magistrát při svém rozhodování vycházel z analýzy, která doporučovala získat strategickou kontrolu alespoň nad jednou z městských energetických společností. Právě taková akvizice by totiž Praze umožnila ovlivnit distribuci energií, koncové ceny pro občany a energetickou soběstačnost města. Doporučení padlo na PP, jako jedinou firmu, kde má Praha šanci dosáhnout takového cíle.

Magistrátní úředníci ale celou transakci od počátku komplikují. Mimo jiné tím, když slíbili německé firmě, že ji do konce letošní ledna předloží nabídku na odkup akcií. Po několika měsíčním marném čekání, ale E.ON letos v květnu na magistrát vzkázal, že Praze ruší její exkluzivitu, kterou ji původně na odkup akcií dal. Šéf české E.ON Michael Fehn současně naznačil, že se firma porozhlédne po trhu, zda by se neobjevil jiný zájemce o podíl v PP. Teprve poté Praha předložila svoji nabídku na odkup podílu v PP.