Pražská energetika sníží cenu elektřiny o 14 procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Pražská energetika sníží ceny elektřiny pro příští rok v průměru o 14,4 procenta za kilowatthodinu. Zákazníci podle charakteru spotřeby mohou ušetřit od několika set až do několika tisíc korun ročně. Nové ceny podnik začne účtovat od letošního prosince.

U některých tarifů PRE cenu sníží až o 19 procent. Konečná výše úspor bude záležet na listopadovém rozhodnutí Energetického regulačního úřadu o cenách za distribuci a ostatních regulovaných složek.

Běžná domácnost žijící v pražském bytě by tak podle odhadu energetické firmy měla ušetřit přes 1500 korun za rok. Domácnosti v rodinných domech využívající elektřinu také pro ohřev vody a vytápění asi 7000 korun. Nejvíce pak podle PRE ušetří uživatelé tepelných čerpadel, a to téměř 9000 korun ročně. U podnikatelů se slevy pohybují v rozmezí 12 až 17 procent, zatímco u domácností to je 12 až 19 procent. Například malé pekařství se spotřebou 50 megawatthodin by podle předsedy představenstva a generálního ředitele PRE Pavla Elise mohlo uspořit přes 20 tisíc korun.

Snížení cen podle PRE umožnil pokles velkoobchodních cen elektřiny na trhu. Podle Pavla Elise svou roli sehrál také menší rozdíl ceny elektřiny dokupované ve špičce. „Například v nejužívanějším Klasik 24 je zlevnění za kilowatthodinu silové elektřiny proti ceně letošního roku téměř 15 procent,“ poznamenal Elis.

„Pomineme-li víkendovou sazbu se slevou 19 procent, tak k nejvyššímu snížení ceny silové elektřiny dochází u tarifu Kombi 16, který využívají domácnosti pro topení a ohřev vody. Tam dosahuje sleva 18 procent proti letošku,“ dodal.

Zlevňují všichni

Skupina PRE je jedním z hlavních dodavatelů elektřiny v České republiky. Zaměstnává asi 1300 lidí, elektřinu dodává více než 700 tisícům zákazníků. Základní aktivity se soustřeďují na prodej elektřiny, obchodování s elektřinou, její distribuci a doplňkové energetické služby.

Energetická společnost ČEZ již v září oznámila, že od 1. ledna sníží cenu silové elektřiny ve svém nejpoužívanějším tarifu Comfort o 15 procent. Silová elektřina tvoří asi 45 procent výsledné ceny, zbytek připadá na regulované složky, jako jsou poplatek za distribuci nebo příspěvek na obnovitelné zdroje energie.

Další energetická společnost E.ON, která působí především v Jihočeském a Jihomoravském kraji, ceník energií pro příští rok zveřejní koncem listopadu. Letos sazba za silovou elektřinu klesla meziročně o více než pět procent, i v příštím roce se předpokládá její zlevnění.

: