Pražská plynárenská propustí 70 lidí, pětinu firmy

Pražská plynárenská

Pražská plynárenská Zdroj: Prazska plynarenska

Společnost Pražská plynárenská propustí do konce září 70 zaměstnanců. Firma k tomu prý přikročila z důvodu stále se zostřujícího boje na trhu plynem a po dohodě s odborovou organizací. Jednat se má hlavně o úředníky, kterým vedení nabízí personální pomoc. Cílem zeštíhlení je optimalizace provozu společnosti a maximalizace její hodnoty pro akcionáře, tvrdí vedení.

„Ano, do konce září propustíme 70 lidí,“ potvrdil na dotaz E15.cz mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. Z převážné části se podle jeho slov jedná o zaměstnance, kteří jsou již v důchodovém věku, a týkat se bude zejména administrativy. „V žádném případě nebude mít vliv na rozsah a kvalitu poskytovaného zákaznického servisu a bezpečnosti dodávek zemního plynu,“ ujišťuje mluvčí.

Manuál i personální oddělení

Pro případ propouštění Pražská plynárenská vypracovala interní manuál s názvem Informační příručka pro zaměstnance odcházející z koncernu PP. Ten má dát zaměstnancům návod, jak se zachovat v případě propuštění.

„Manuál je stručný, navíc nabízíme odcházejícím zaměstnancům osobní kontakt s naším personálním oddělením, které jim poradí ohledně registrace na úřadu práce, kde a jak hledat nové zaměstnání, případně s psaním životopisu a dalších záležitostech,“ dodal Vránek. Propouštění zaměstnanci dostanou vše, co bylo dohodnuto v kolektivní smlouvě, která byla projednána s odboráři, a tak nepředpokládá v tomto směru nějaký konflikt.

Podrobnosti o odstupném nechtěl mluvčí s odkazem na interní záležitost blíže komentovat. Stejně jako dotaz, zda v propouštění zaměstnanců bude Pražská plynárenská pokračovat. „Aktuálně se jedná o zmíněných 70 zaměstnanců,“ zoopakoval pouze Vránek.

Pražská plynárenská měla ke konci loňského roku 310 zaměstnanců. Loni firma při tržbách na 8,9 miliardy korun vydělala 642 milionů korun. Jediným vlastníkem Pražské plynárenské se letos na jaře za šest miliard korun stalo hlavní město Praha.

Koupě Pražské plynárenské byl vynikající obchod