Pražské plynárenské klesl zisk o polovinu, důvodem jsou slabé zimy

Pražská plynárenská

Pražská plynárenská Zdroj: Prazska plynarenska

Pražské plynárenské loni meziročně klesl zisk na polovinu z předchozích 1,2 miliardy na 634 milionů korun, tržby stagnovaly na 12,5 miliardy korun. Dnes to uvedl server Euro.cz. Prodej plynu meziročně klesl o pět procent na 12,77 miliardy kilowatthodin, napsal server.

Podle předsedy představenstva firmy Pavla Janečka stály za poklesem ziskovosti dva faktory - mírná zima a rozhodnutí nezvyšovat ceny plynu pro koncové zákazníky. Nákupní cena plynu přitom vzrostla, což je projevilo v nižších ziskových maržích. "Zákazníci Pražské plynárenské dnes nakupují plyn v průměru o 35 procent levněji než v roce 2013," řekl Janeček Euru.

Web poukazuje na to, že pokles se projevil také v konsolidovaném čistém zisku Pražské plynárenské, který se loni meziročně snížil o 44 procent na 948 milionů korun. V těchto výsledcích jsou zahrnuty dceřiné firmy - Pražská plynárenská Distribuce (PPD), Pražská plynárenská Servis distribuce, Prometheus energetické služby a další. PPD podle Janečka zvýšila objem investic do obnovy plynovodní sítě v Praze z 600 na 800 milionů korun, uvedl server.

Pražská plynárenská dlouhodobě patří mezi největší tuzemské dodavatele energií. Loni podle statistik Operátora trhu s elektřinou držela něco přes 13 procent trhu s plynem a necelé jedno procento trhu s elektřinou.

Jediným akcionářem společnosti je Pražská plynárenská Holding, ovládaná hlavním městem Prahou. Pražská koalice se v polovině dubna dohodla na na zániku společnosti Pražská plynárenská Holding, která je nyní nečinná. Vlastnictví plynárny poté přejde buď přímo na město, nebo na nově založenou společnost. O konkrétním postupu vedení metropole zatím nerozhodlo. Euro.cz dnes uvedlo, že Praha v minulých letech inkasovala z plynárny vysokou dividendu - v posledních dvou letech šlo vždy o 520 milionů korun.