Unipetrol se propadl do ztráty 65 milionů

Unipetrol

Unipetrol Zdroj: profimedia

Unipetrol
Unipetrol
3
Fotogalerie

Petrochemický holding Unipetrol se v prvním čtvrtletí letošního roku propadl do ztráty 65 milionů korun. Loni vykázal ve stejném období čistý zisk 322 milionů korun. Výnosy naopak meziročně vzrostly o šest procent na 28,9 miliardy korun. Ve čtvrtek to sdělil mluvčí firmy Pavel Kaidl. Na hospodářské výsledky měl podle společnosti negativní vliv zhoršený stav makroekonomického prostředí - zejména rostoucí cena ropy a z toho plynoucí nižší marže v rafinérské i petrochemické části.

Firma uvedla, že během 1. čtvrtletí investovala miliardu korun. Peníze podle ní směřovaly zejména do výstavby plynové kotelny etylenové jednotky v Litvínově a plynové kotelny v Neratovicích a do rozvoje a modernizace sítě čerpacích stanic Benzina, zejména rozvoje občerstvení Stop Cafe.

„Dařilo se nám v maloobchodním segmentu, ve kterém neustále rosteme. Rozšířili jsme počet čerpacích stanic v Česku a vstoupili na slovenský trh, kde chceme časem patřit mezi nejvýznamnější hráče,“ řekl generální ředitel Unipetrolu Krzysztof Zdziarski. Benzina v současnosti v Česku provozuje 412 čerpacích stanic a je jedničkou trhu. Její aktuální tržní podíl z prodeje pohonných hmot v ČR činí 23,4 procenta.

Firma dodala, že objem zpracované ropy dosáhl v prvním čtvrtletí 1,8 milionu tun. Výrobní kapacity v rafinérské části byly využity z 86 procent, v petrochemické části z 88 procent. Prodejní objemy rafinérských produktů dosáhly 1,48 milionu tun a petrochemických produktů 450 tisíc tun.

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Od roku 2005 je společnost součástí polské skupiny PKN Orlen, která je od loňska jediným vlastníkem firmy. Vytěsnění zbylých minoritních akcionářů schválila valná hromada Unipetrolu v srpnu 2018. Cílem PKN Orlen bylo stažení akcií Unipetrolu z pražské burzy.

PKN Orlen oznámila, že vykázala v letošním prvním čtvrtletí čistý zisk 849 milionů zlotých (5,1 miliardy korun) a překonala očekávání. Zisk je ale meziročně o 200 milionů zlotých nižší. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že čistý zisk dosáhne 780 milionů zlotých. Tržby i díky vyššímu prodeji stouply o devět procent na 25,3 miliardy zlotých (151,7 miliardy korun) a byly jen mírně nižší, než se očekávalo.