Pražskou vodu začíná řídit nový systém

Velín. V právě otevřené centrále nového řídicího a informačního systému Pražských vodovodů a kanalizací ještě probíhají drobné úpravy. Obří displej ukazuje páteřní distribuční systém hlavního města s klíčovými body.

Velín. V právě otevřené centrále nového řídicího a informačního systému Pražských vodovodů a kanalizací ještě probíhají drobné úpravy. Obří displej ukazuje páteřní distribuční systém hlavního města s klíčovými body. Zdroj: Michael Tomes, E15

Nad dodávkou vody do pražských domácností začíná v těchto dnech bdít nový řídicí a informační systém za desítky milionů korun. Společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK) ze skupiny Veolia Voda si od něj slibuje například rychlejší řešení havárií, zlepšení informovanosti odběratelů, pružnější reakce na krize typu povodní nebo vyšší bezpečnost vodáren a vodojemů.

„Jednotlivé komponenty systému se vyvíjely několik let a náklady překročily sto milionů korun. Závěrečná integrace jednotlivých složek systému stála zhruba dvanáct milionů korun,“ konstatoval ředitel PVK Petr Mrkos. Zdůraznil, že je to unikátní systém v rámci České republiky. Vznikl ve spolupráci s Pražskou vodohospodářskou společností (PVS), která jako městská firma obhospodařuje vodárenskou infrastrukturu v metropoli. PVS například zrekonstruovala přečerpávací stanice, aby vůbec bylo možné je na nové technologie napojit.

Ztráty vody v pražské vodovodní sítiZtráty vody v pražské vodovodní síti | E15

Podle bezpečnostního ředitele a manažera centrálního dispečinku PVK Jana Záveského systém například ovládá výšku hladiny ve vodojemech a jeho prostřednictvím je také možné dálkově uzavírat či otevírat šoupata a informovat koncové zákazníky prostřednictvím internetu. „Teď jsme jednotlivé systémy propojili, čímž završujeme desetileté úsilí,“ dodal Záveský.

Prahu zásobuje vodou především Želivka, která pokryje tři čtvrtiny spotřeby, zbytek dodá vodárna Káraný, již napájí podzemní vody, a řeka Jizera. V případě nutnosti se může zapojit i záložní vodárna v Praze Podolí. Ztráty vody v hlavním městě se stále snižují, loni dokonce na historicky nejnižší úroveň, ale přesto byly kvůli řadě havárií a stáří potrubí zhruba pětinové.

Vodovody hlavního města v číslechVodovody hlavního města v číslech | E15