Přerovská teplárna postaví kotle za miliardu korun

Teplárna v Přerově

Teplárna v Přerově Zdroj: profimedia.cz

Teplárenská společnost Veolia Energie ČR smí zahájit první fázi miliardové modernizace přerovské teplárny, rozhodlo ministerstvo životního prostředí. Dva připravované plynové kotle o souhrnném instalovaném výkonu 72 megawattů podle něho nemají významný vliv na životní prostředí, vyplývá z portálu EIA.

Plynové kotle za desítky milionů korun mají být pouze záložním špičkovým zdrojem a dodávat energii v případě zvýšené poptávky po teplu, nebo naopak v době, kdy je potřeba nižších výkonů a provoz velkých uhelných kotlů není ekonomický. Zkušební provoz kotlů chce firma zahájit na konci příštího roku.

Postupně se mají také nahrazovat uhelné kotle, které v rámci teplárny fungují jako základní zdroj. Takové má teplárna v provozu ještě dva. Třetí byl dříve odstaven a bude zbourán. „Na jeho místě chystáme kotel spalující biomasu a tuhá alternativní paliva. Druhý nový kotel na stejné palivo nahradí i poslední dva uhelného kotle, a to nejpozději do konce roku 2022,“ uvedla mluvčí společnosti Veolia Energie Jana Dronská. 

Instalace kotlů na alternativní paliva, které mají mít souhrnný výkon čtyřicet megawattů, je ve fázi příprav. Veolia dokončuje zadávací dokumentaci projektu. „Pokud půjde vše podle plánu, první kotel na alternativní palivo začneme stavět v příštím roce a druhý o půl roku později,“ odhaduje Dronská s tím, že modernizace teplárny by měla vyjít na zhruba miliardu korun.

Nové kotle budou schopné spalovat jak biomasu, tak tuhá alternativní paliva vyrobená z vytříděných odpadů, a to v různém poměru. „Nejsme tak závislí na tom, jak dopadne novela zákona o odpadech, která do jisté míry rozhodne o tom, kdy a kolik bude vytříděného odpadu k výrobě tuhých paliv k dispozici,“ doplnila Dronská.

Odstavení uhelných bloků nedávno oznámila i polostátní energetická společnost ČEZ, a to v částech elektráren Mělník a Prunéřov. Důvodem jsou stále přísnější emisní limity, které v případě uhelných bloků nutí k nákladné ekologizaci výroby, jež se dle expertů v mnoha případech nevyplatí.