Přijdou po VW další odhalení? Německo testuje ostatní značky kvůli emisím

Měření emisí u vozu Volkswagen v USA

Měření emisí u vozu Volkswagen v USA Zdroj: ctk/AP

Německý úřad pro motorová vozidla (KBA) testuje přes 50 různých automobilů více než dvou desítek domácích a zahraničních značek. Důvodem jsou možné manipulace s emisemi naftových motorů. Úřad oznámil, že testy zahájil v reakci na skandál ve Volkswagenu, který do svých naftových aut nainstaloval software umožňující manipulovat s emisemi. KBA sdělil, že při výběru modelů pro testování využil "ověřené informace třetích stran o podezřelých emisích škodlivin".

„KBA od konce září zkoumá, zda nedochází k dalším manipulacím s emisemi škodlivin, zejména oxidů dusíku,“ uvedl v dnešní zprávě úřad.

„Přezkoumávány jsou automobily koncernu Volkswagen i dalších významných výrobců,“ dodal. Šetření se týká celkem 23 značek, nezahrnuje ale žádný z modelů české automobilky Škoda Auto, která je součástí Volkswagenu.

Úřad KBA zkoumá rozdíly mezi emisemi v testovacím prostředí a v reálných podmínkách. Úřad zatím uskutečnil dvě třetiny plánovaných měření a v některých případech zaznamenal zvýšené hodnoty emisí. „Tyto údaje jsou dále posuzovány v rámci rozhovorů s příslušnými výrobci a regulačními úřady. Teprve pak budou k dispozici průkazné výsledky,“ uvedl KBA.

Volkswagen se přiznal

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v září obvinila Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku.

Volkswagen pak přiznal, že v celém světě software instaloval do zhruba 11 milionů aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Největší skandál v osmasedmdesátileté historii koncernu výrazně snížil tržní hodnotu podniku, donutil k odchodu dlouholetého generálního ředitele Martina Winterkorna a vedl k vyšetřování po celém světě.