Příjmy ze solárního byznysu prudce porostou, přesáhnou 23 miliard dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ChristofferRiemer via Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Globální příjmy z fotovoltaických systémů několikanásobně vyrostou. Tvrdí to alespoň studie Navigant Research, která předpovídá, že to roku 2024 naroste objem příjmů na 23,1 miliardy dolarů. V současné době jde o byznys s příjmy 1,2 miliardy dolarů.

Na trhu se solární energií Navigant Research očekává, že byznys potáhnou tři regiony - Severní Amerika, Evropa a region Asie a Tichomoří.

Evropa je v současné době největší trh na světě s odhadovaným kapacitním přírůstkem 185,5 megawattu jen za letošní rok. Do roku 2024 by měla instalovaná kapacita vyrůst na více než dvacetinásobek, tvrdí studie.

Vývoj příjmů solárního byznysuVývoj příjmů solárního byznysuVývoj příjmů solárního byznysu | Navigant Research

Region Asie a Tichomoří by měl být v těsném závěsu za Evropou. Během letošního roku naroste kapacita o 184,4 megawattu.

Už v příštím roce by měla Asie převzít vedoucí roli ve fotovoltaickém byznysu. Do roku 2024 by měla kapacita narůst na více než třicetinásobek, předpovídá studie.

Severní Amerika by měla být trojkou na globálním trhu s letošním přírůstkem kapacity 122,2 megawattu, který by měl vzrůst do roku 2024 na zhruba dvacetinásobek.

Nové technologie zlevní solární panely
Nové technologie a typy solárních panelů, které se začínají prosazovat, by mohly do pěti let výrazně snížit cenu nových slunečních elektráren. Rozšíření technologií jako PERC nebo dvoustranných panelů mohou jednotkovou cenu v roce 2020 stlačit na 0,48 dolaru za watt, odhaduje konzultantská společnosti Lux Research. Nyní stojí watt sluneční elektrárny podle nedávné studie Mezinárodní agentury pro energii 0,8 dolaru.