Pro nové ocelárny není místo, staré měly by zvýšit efektivitu

Hutník pracuje s roztaveným kovem v ocelárně Hefei v čínské provincii Anhui. Jak čínská, tak světová produkce oceli spadla v říjnu na nejnižší úroveň za posledních deset měsíců.

Hutník pracuje s roztaveným kovem v ocelárně Hefei v čínské provincii Anhui. Jak čínská, tak světová produkce oceli spadla v říjnu na nejnižší úroveň za posledních deset měsíců. Zdroj: reuters

Výroba oceli ve světě je značně přebujelá, místo konsolidace a zvýšení efektivity ale sektor buduje další provozy. Píše o tom ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). Celková výrobní kapacita oceláren činí zhruba 1,8 miliardy tun ročně, ocelárny ale dostanou letos zakázky jen asi na 1,5 miliardy tun.

Do roku 2016 by podle současných plánů mělo vzniknout dalších až 100 nových oceláren s celkovou výrobní kapacitou 350 milionů tun. Odhadují to analytici konzultačních společností a v zásadě potvrzují i šéfové firem z tohoto odvětví.

Nejvíce oceláren se nyní chystá ve Vietnamu, Argentině, Ekvádoru, Peru a Bolívii. Všechny mají přitom podporu svých vlád. Činitelé v těchto zemích tvrdí, že chtějí investovat do rozvoje průmyslu. Ocel z domácích hutí má směřovat k domácím producentům, čímž zároveň klesne potřeba dovozu. Takové plány sice mohou podpořit ekonomiku jednotlivých zemí, negativní dopady by ale mohly mít na vývoj ekonomiky globální.

Zakázek ubývá

„Pořád se objevuje někdo, kdo by chtěl stavět nové provozy. Po celém světě,“ uvedl ředitel americké ocelárny Nucor Dan DiMicco. Nucor je druhým největším výrobcem oceli v USA a zároveň stoupencem větší konsolidace tohoto sektoru. „Můžete se přít o to, co se má udělat. Není ale pochyb o tom, že výrobních kapacit je moc,“ poznamenal analytik organizace Bradford Research Charles Bradford.

Experti zároveň upozorňují, že je prakticky nemožné říci, kolik oceláren ve světě doopravdy funguje a jaká je jejich celková výrobní kapacita. Jsou totiž stovky malých provozů, převážně v Číně, které nefigurují v žádných statistikách. Čína se na světové výrobě oceli podílí ze zhruba 46 procent, prostor pro zkreslení dat je tedy nemalý.

Sami experti přiznávají, že mají pouze mlhavou představu, kolik oceláren v Číně existuje. Celkový počet stanovili na 600 až 800.

Obři jsou ve ztrátě

Nadměrné výrobní kapacity snižují zisky výrobcům oceli a vedou k poklesu cen. Svědčí o tom poslední výsledky hospodaření předních výrobců. Největší ocelárnou světa je skupina ArcelorMittal, která mimo jiné působí i v České republice. Navzdory své velikosti má podnik jen asi šest procent světového trhu.

ArcelorMittal ve třetím čtvrtletí vykázal ztrátu 709 milionů dolarů (asi 13,9 miliardy korun). Šéf podniku Lakšmí Mittal řekl, že sektor je podle něj až příliš roztříštěn, a jeho podnik se proto zaměří na konsolidaci. Chce ale počkat, až se objeví vhodná příležitost. V současné době k tomu podnik nevidí dost vůle a naopak se potýká s odmítavým postojem politiků i celých vlád. Mittal má teď potíže hlavně ve Francii.