Problémy rostou. NWR se propadla do ztráty 275 milionů

Ve společntosti OKD, kterou vlastní firma NWR loni hrozila stávka

Ve společntosti OKD, kterou vlastní firma NWR loni hrozila stávka Zdroj: Mlada fronta E15

Společnost New World Resources (NWR) loni vykázala provozní ztrátu EBITDA deset milionů eur (zhruba 275 milionů korun) po zisku 210 milionů eur v roce 2012. Tržby klesly o 28 procent na 850 milionů eur. NWR je majitelem černouhelné firmy OKD.

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a Varšavě.

Firma uvedla, že představenstvo spustilo revizi kapitálové struktury NWR, kvůli poklesu cen uhlí a vypršení platnosti revolvingového úvěru. „Do diskusí je zapojen i majoritní akcionář společnosti, firma BXR, který dal najevo, že je i se svými akcionáři připraven investovat nový kapitál do vhodně revidované kapitálové struktury,“ píše se ve zprávě firmy.

Vývoj ceny akcií společnosti NWRGraf 13. 2. 2014.Graf 13. 2. 2014. | nosek.mn@gmail.com

Těžba uhlí loni klesla o 21 procent na 8,8 milionu tun. Počet zaměstnanců se snížil o sedm procent na 15 700 lidí. V samotném čtvrtém čtvrtletí měla NWR provozní zisk EBITDA 40 milionů eur po předloňské ztrátě devět milionů. Tržby za poslední tři měsíce loňského roku klesly na 216 milionů eur z předloňských 263 milionů eur.

Důležitá zpráva z výsledků, které společnost zveřejnila je o revizi nerostných zásob, kde NWR uvedla, že firma JT Boyd předběžně ocenila zásoby uhlí v českých dolech NWR ke konci roku 2013 na 64 milionů tun prokázaných a pravděpodobných rezerv, což představuje pokles o 65 procent oproti stavu 184 milionů tun ke konci roku 2012. „Tento pokles v zásadě souvisí se snížením dlouhodobé ceny, kterou společnost ohodnocuje své koksovatelné a energetické uhlí na 108 eur, resp. 57 eur za tunu,“ uvedla NWR v komentáři.