Problémy v těžkém průmyslu pokračují. Výroba v ocelárně Evraz stojí

Ocelárna Evraz v Ostravě zahájila odstávku

Ocelárna Evraz v Ostravě zahájila odstávku Zdroj: profimedia.cz

Na několik týdnů se dnes zastavila výroba v ocelárně Evraz Vítkovice Steel. Důvodem je nízký zájem trhu. Ocelárna letos zavírá všechny provozy už podruhé. Někteří z 250 zaměstnanců budou pracovat jinde, ostatní zůstanou doma.

„Co se týče situace na trhu, tak stále převyšuje nabídka nad poptávkou. Situaci nejlépe vystihuje fakt, že naše provozy pracují v současnosti zhruba na 65 procent,“ popisuje mluvčí EVS Jaromír Křišica.

Výroba se podle Křišici znovu rozjede až 5. srpna, protože od 22. července budou zaměstnanci čerpat plánovanou dovolenou. Vítkovická společnost, která je součástí ruského koncernu Evraz, již zastavila výrobu oceli letos v dubnu, a to zhruba na jeden měsíc, a předtím tři měsíce na konci loňského roku. Vedení největší ruské ocelárny Evraz navíc chce svou českou divizi prodat. Evraz v Ostravě zaměstnává přes 1100 lidí.

Ostravké firmy v potížích

Vítkovický Evraz je klíčovým klientem hutí ArcelorMittal Ostrava, jež odebírají zhruba třetinu produkce koksovatelného uhlí od těžební firmy New World Resources. Spekulace od odstávce ve vítkovickém Evrazu pomohly minulý týden stáhnout akci NWR na nové historické minimum 16,80 koruny. V poledne se titul obchodoval za 18,3 koruny, proti pátečnímu závěru silnější o 1,67 procenta.

S problémy se potýkají i další velké ostravské firmy. Těžební společnost OKD vyhlásila kvůli špatné ekonomické situaci úsporná opatření. V pátek oznámila, že propustí 250 techniků a administrativních pracovníků. Zhruba o třetinu na 2700 pak do září klesne počet jejích kontraktorů, tedy pracovníků dodavatelských firem, kteří se přímo podílejí na těžbě uhlí. OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji, má zhruba 13 tisíc vlastních zaměstnanců. Další úsporná opatření zahrnují například stěhování ředitelství z Ostravy na Důl Darkov nebo prodej společnosti OKK Koksovny.