Prodej aut roste. Přesto nedosahuje hodnot před krizí

Automobilka Škoda Auto hodlá do rozvoje závodu v Kvasinách na Rychnovsku (na snímku z 23. září) vložit kolem 450 milionů euro, tedy přibližně 13 miliard korun. Plánuje přijmout asi 1500 nových zaměstnanců.

Automobilka Škoda Auto hodlá do rozvoje závodu v Kvasinách na Rychnovsku (na snímku z 23. září) vložit kolem 450 milionů euro, tedy přibližně 13 miliard korun. Plánuje přijmout asi 1500 nových zaměstnanců. Zdroj: CTK

Prodej nových aut napříč Evropskou unií stále roste, již čtrnáctý měsíc za sebou, v říjnu to bylo meziročně více o 6,5 procenta. Lidé si pořídili 1,07 milionu vozů. Z šestiletého útlumu se evropský automobilový trh začal zotavovat loni. Nadále však zůstává hluboko pod svým vrcholem z období před příchodem světové finanční krize.

Podle údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) v období od ledna do října prodej meziročně stoupl o 6,1 procenta na 10,65 milionu vozů. Říjnové tempo růstu mírně zrychlilo ze zářijových 6,4 procenta.

Růst prodeje v říjnu podle ACEA vykázaly všechny významné automobilové trhy EU s výjimkou Francie. Český Svaz dovozců automobilů (SDA) již dříve oznámil, že v České republice se prodej aut zvýšil o téměř 16 procent na 17 791 vozů.

V Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, prodej v říjnu stoupl téměř o čtyři procenta na více než 275 tisíc vozů. Ve Francii naopak o téměř čtyři procenta klesl, a to na zhruba 160 tisíc vozů.

Registrace nových automobilůRegistrace nových automobilů | SDA Registrace nových automobilů v letech 2010-2014 (zdroj SDA)

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto podle údajů ACEA v prvních deseti měsících letošního roku zvýšila v zemích EU prodej o 17 procent na 470 726 vozů. Její tržní podíl tak stoupl na 4,4 procenta ze čtyř procent před rokem. V samotném říjnu však tempo růstu činilo pouze 3,4 procenta.