Prodej Dětmarovic Bruselu nestačí, ČEZ chce vyjednávat

Dětmarovice

Dětmarovice Zdroj: Wikimedia

Energetická společnost ČEZ bude s Evropskou komisí jednat o úpravě návrhu dohody, podle níž dobrovolně prodá některou ze svých pěti vybraných elektráren. Jejím uzavřením se má vyhnout hrozbě obří pokuty od Bruselu za omezování konkurence na tuzemském trhu. ČEZ se rozhodl neprodávat elektrárnu Počerady, která je v původní pětici. Napsal to deník Dnes.

Bruselu se podle deníku v nabídce nelíbila černouhelná elektrárna Dětmarovice, jejíž případný prodej neřeší původní důvod vyšetřování, tedy omezování vstupu nových hráčů do výroby elektřiny z hnědého uhlí. „Ano, budeme o našem návrhu znovu jednat,“ řekl deníku Dnes generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Návrh dohody vycházel z loňského požadavku EU, aby ČEZ dobrovolně prodal výrobní kapacitu o velikosti 800 megawattů a Evropská komise s ním za to nezahájí správní řízení. ČEZ udělal seznam odpovídajících zdrojů a na prodej měla být buď elektrárna Počerady, Chvaletice, Dětmarovice, nebo případně dvě menší Mělník III a Tisová.

Podle dřívějších informací serveru Aktuálně.cz se ČEZ chystá zbavit elektrárny Chvaletice. Novým majitelem má být společná skupina PPF, J&T a manažera Daniela Křetínského - Energetický a průmyslový holding. Čtěte o tom více

.

V pozadí je spor s Czech Coalem

Vyšetřování komise bylo zahájeno na základě stížnosti těžební firmy Czech Coal ovládané finančníkem Pavlem Tykačem. ČEZ firmě údajně bránil v získání povolení ke stavbě vlastní elektrárny. Czech Coal nyní připravuje s ČEZ dohodu o dlouhodobých dodávkách uhlí, která řeší i budoucí vlastnictví Počerad, o něž měla těžební firma zájem. ČEZ je teď sice neprodá, ale Czech Coal na ně zřejmě dostane výhledově, po roce 2024, předkupní právo, píše deník Dnes.

ČEZ tvrdí, že se rozhodl Počerady neprodávat nejen kvůli připravovanému kontraktu, ale hlavně proto, že se mu zdály nízké cenové nabídky. Czech Coal údajně nabízel 16 miliard korun, nabídku podal i Energetický a průmyslový holding.

Z upravené nabídky ČEZ pro Brusel tak podle deníku asi zmizí Počerady a Dětmarovice budou v nabídce spolu s hnědouhelným zdrojem, třeba menší Tisovou. Určitě v nabídce zůstane elektrárna Chvaletice, o kterou má zájem jak EPH, tak i Czech Coal. ČEZ je zatím nejdále s prodejem Dětmarovic, píše deník. Nejvyšší nabídku podala moravská firma Gazkontrol za 1,2 miliardy korun, dalším zájemcem je EPH.