Prodej volkswagenů klesá už osm měsíců, v říjnu oslabil o pět procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Volkswagen

Prodej aut hlavní značky Volkswagen ze stejnojmenného automobilového koncernu v říjnu pokračoval v propadu. Proti loňskému říjnu se snížil o 5,3 procenta, a zaznamenal tak osmý měsíční pokles v řadě. Tou od září otřásá skandál s nepravdivým vykazováním výsledků měření emisí oxidu dusíku. Nesrovnalosti automobilka přiznala rovněž v údajích o měření emisí oxidu uhličitého (CO2).

Značka Volkswagen je z hlediska prodeje i příjmů největší divizí koncernu, který spolu s mladoboleslavskou Škodou Auto čítá dohromady 12 značek. Odbyt aut značky Volkswagen v říjnu klesl na 490 tisíc aut. Loni v říjnu divize dodala 517 400 vozidel této značky.

„Značka VW zažívá náročné časy,“ uvedl šéf prodeje Jürgen Stackmann. „Nestojíme jen před problémy s naftovými motory a CO2, ale i před napjatou situací na světových trzích“.

Největší skandál v osmasedmdesátileté historii Volkswagenu začal v září, když americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) obvinila automobilku, že u vozů s naftovými motory používá software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Skandál přechodně srazil tržní hodnotu podniku asi o třetinu a donutil k odchodu generálního ředitele.