Prodeje aut v Číně v dubnu mírně klesly

Nové vozy Toyota (ilustrační foto)

Nové vozy Toyota (ilustrační foto) Zdroj: ctk/AP

Prodej aut v Číně v dubnu meziročně klesl o 0,5 procenta na zhruba dva miliony vozů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Čínské sdružení výrobců automobilů (CAAM). Údaje zahrnují kromě osobních aut i prodej nákladních vozů a autobusů. Na čínský automobilový sektor nyní dopadá zpomalování růstu ekonomiky.

Prodej osobních automobilů nicméně v dubnu meziročně o 3,7 procenta vzrostl a dosáhl asi 1,7 milionu vozidel. V březnu se odbyt ve srovnání se situací před rokem zvýšil o 9,4 procenta.

Čínští výrobci automobilů, kteří v posledních dvou letech ztráceli tržní podíl ve prospěch zahraničních značek, zvýšili podíl na trhu o 3,8 procentního bodu na 41,1 procenta, uvedla agentura AP.

Od roku 2009 největší trh světa

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. V poslední době má ale na poptávku v Číně negativní vliv zpomalování růstu ekonomiky. Loni růst prodeje aut zpomalil na méně než sedm procent z téměř 14 procent v roce 2013.

Sdružení CAAM letos v lednu předpovědělo, že prodej osobních i užitkových vozidel v Číně letos vzroste o sedm procent na 25,1 milionu vozů. V dubnu ale sdružení upozornilo, že celoroční tempo růstu by mohlo být nižší než loňských 6,9 procenta.