Prohra v patentovém sporu poslala Philips do ztráty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: chuwasg, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Nizozemský výrobce osvětlovací a zdravotnické techniky Philips se ve třetím čtvrtletí propadl do ztráty. Způsobily to zejména odpisy stovek milionů eur kvůli prohře firmy v patentovém sporu. Philips ale uvedl, že jej zasáhla i slabá poptávka na trzích v Rusku a Číně.

Firma ve čtvrtletí utrpěla čistou ztrátu 103 milionů eur (2,8 miliardy korun) ve srovnání se ziskem 281 milionů eur o rok dříve. Výsledek před splátkou úroků, zdaněním a amortizací (EBITA) byla rovněž ztráta - dosáhla sedmi milionů eur. Tržby společnosti klesly o dvě procenta na 5,5 miliardy eur.

Čistý výsledek a tržby byly v souladu s odhady analytiků, které oslovila agentura Reuters. Nicméně u výsledku EBITA se čekal zisk, a to 59 milionů eur.

Philips musel odepsat jednorázový výdaj 366 milionů eur kvůli prohře v patentovém sporu s výrobcem lékařských zařízení Masimo. Firma také odepsala 49 milionů eur z hodnoty zásob v souvislosti s pozastavením výroby na závodě v americkém Clevelandu.

Philips už loni odprodal zbylé aktivity ve výrobě spotřební elektroniky. V září oznámil, že se po více než 120 letech od svého založení rozdělí na dvě části - jednu pro osvětlovací techniku a druhou pro zdravotnické technologie. Firma si od nové struktury slibuje úsporu nákladů. Philips je největším výrobcem osvětlení na světě a patří mezi tři největší výrobce zdravotnické techniky.