Propojená Družba by mohla Česku pojistit dodávky ropy

ropa, Družba

ropa, Družba Zdroj: profimedia.cz

Ruský monopolní provozovatel ropovodů Transněfť jedná o propojení severní a jižní trasy svého ropovodu Družba mezi Německem a Českou republikou. Zajistil by tak vývoz ropy do střední Evropy i jinou cestou než přes území Ukrajiny. Moskva s Kyjevem vedou kvůli tranzitu ropy a plynu dlouhodobé spory.

„Je to jen dodatečné pojištění,“ uvedl viceprezident Traněfti Michail Barkov. Dodal, že Transněfť jedná o možnosti alternativní trasy s partnery v Česku i Německu.

Ropovod Družba přepravuje ruskou ropu do východní a střední Evropy. V Bělorusku se dělí na dvě větve. Severní jde přes Polsko do Německa. Druhá, jižní, vede přes Ukrajinu na Slovensko a do České republiky.

Zjednodušený nákres dvou větví ropovodu Družba

Zjednodušený nákres dvou větví ropovodu DružbaZjednodušený nákres dvou větví ropovodu Družba | globalresearch.ca

Spojovací potrubí mezi Českou republikou a Německem v délce 300 kilometrů by umožnilo Rusku dodávat ropu i klientům jižní větve a zajistilo dodávky ropy i v případě, že by se zastavil tranzit přes Ukrajinu.

Přes Ukrajinu proudí z Ruska do Evropy většina ropy a plynu. Rusko a Ukrajina se v posledních týdnech obviňují z odpovědnosti za nedostatek dodávek plynu do Evropy. Gazprom tvrdí, že Ukrajina odebírá více plynu z tranzitního plynovodu přes její území, což může být důvodem, proč zákazníci v dalších zemích dostávají méně plynu, než mají dojednáno, napsala agentura Reuters.